line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 28 april 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Antirookactivisten dringen aan bij Disney, GAP en Pepsi om U.S. Chamber of Commerce te verlaten vanwege tabakslobby / British American Tobacco gemaand op mensenrechten te letten / Tabaksfabrikanten doneerden grif voor Trumps inauguratie / Meerderheid Japanse regeringspartij houdt rookvrije Olympische Spelen Tokyo tegen / Amerikaanse staat Kentucky ontvangt 93 miljoen dollar door tabaksschikking.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Antirookactivisten dringen aan bij Disney, GAP en Pepsi om U.S. Chamber of Commerce te verlaten vanwege tabakslobby
De U.S. Chamber of Commerce is een Amerikaanse lobbygroep met vertakkingen over de hele wereld. Zij lobbyen ook voor tabaksproducten en proberen antirookmaatregelen tegen te houden. Multinationals als Disney, GAP en Pepsi zijn door antirookactivisten aangesproken op het feit dat zij lid zijn van deze lobbygroep en daarmee indirect de tabakslobby steunen. Er is op aangedrongen dat zij uit de U.S. Chamber of Commerce stappen om zich van tabak te distantiëren.
Lees meer in The Guardian 

Groot-Brittannië: British American Tobacco gemaand op mensenrechten te letten
De humanitaire organisatie Human Rights Watch heeft in een open brief aan de aandeelhouders van British American Tobacco (BAT) gevraagd om het bedrijf te dwingen meer op de mensenrechtensituatie te letten. In de productieketen van de tabaksgigant wordt mogelijk gebruik gemaakt van kinderarbeid. De aandeelhouders kwamen 26 april bij elkaar voor een vergadering.
Lees meer bij Publicnow

Verenigde Staten: Tabaksfabrikanten doneerden grif voor Trumps inauguratie
Tabaksfabrikanten R.J. Reynolds en Altria (het moederbedrijf van Philip Morris) doneerden respectievelijk een miljoen en een half miljoen dollar voor de inauguratie van Donald Trump tot 45e president van de VS. Zij behoren daarmee tot een groep van 150 grote bedrijven die diep in de buidel tastten voor een bijdrage aan de ceremonie.
Lees meer bij BNA

Japan: Meerderheid regeringspartij houdt rookvrije Olympische Spelen Tokyo tegen
Meer dan 90 procent van de Kamerleden van de Liberal Democratic Party, de huidige Japanse regeringspartij, is tegen een wetsvoorstel van de minister voor Volksgezondheid. De minister wil met dit wetsvoorstel bewerkstelligen dat de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 rookvrij zullen zijn, o.a. door te verbieden dat er in publieke ruimtes gerookt mag worden. Een lobby van restauranthouders kwam hiertegen in opstand omdat zij bang waren voor een verlies aan inkomsten. Zij hebben gehoor gevonden bij een grote schare politici.
Lees meer bij Today Online

Verenigde Staten: Kentucky ontvangt 93 miljoen dollar door tabaksschikking
Sinds 1998 bestaat de Master Settlement Agreement (MSA), een schikking waardoor de tabaksindustrie meerdere Amerikaanse staten een tegemoetkoming moet uitbetalen voor de onkosten die gemaakt worden rond tabaksgebruik. Het gaat daarbij vooral om ziektekosten. De staat Kentucky ontving onlangs 93 miljoen dollar en heeft in twintig jaar tijd 3 miljard dollar van de tabaksindustrie ontvangen. Over de jaren heen wordt het totaal van de dankzij de MSA uitbetaalde tegemoetkoming geschat op 208 miljard dollar.
Lees meer in KY Forward

tags:  buitenland