Ondertussen in het buitenland

vrijdag 21 april 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Philip Morris ziet sigarettenverkoop dalen /200 miljoen doden in China door rookgerelateerde ziekten / Wetenschappers dringen aan op handhaving grotere gezondheidswaarschuwingen Pakistan / New York krijgt duurste sigaretten in Amerika / Mogelijk verbod op mentholsigaretten in San Francisco / Marine schuldig bevonden aan rookverslaving Australische marinier.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Wereldwijd: Philip Morris ziet sigarettenverkoop dalen
Ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar heeft Philip Morris, de fabrikant van Marlboro en andere grote merken, tien procent minder sigaretten verkocht. Wel zag het bedrijf de omzet van elektronische sigaretten aantrekken, maar die afzet blijft nog altijd beperkt. Het bedrijf hield 1,4 miljard dollar winst over, lager dan voorspeld was.
Lees meer bij het ANP.

China: 200 miljoen doden door rookgerelateerde ziekten
Als er niets aan het aantal rokers in China wordt gedaan, zal het land deze eeuw 200 miljoen doden te betreuren hebben als gevolg van roken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In China wordt nu jaarlijks maar liefst 44% van het totaal aan sigaretten in de wereld gerookt. De doden zullen vooral in arme gemeenschappen vallen.
Lees meer op de website van de WHO.

Pakistan: Wetenschappers dringen aan op handhaving grotere gezondheidswaarschuwingen
Honderden gezondheidsexperts hebben er bij de Pakistaanse Minister-President op aangedrongen dat hij de beslissing handhaaft om te eisen dat gezondheidswaarschuwingen 85% van tabaksverpakkingen bedekken. Twee jaar geleden is daartoe besloten, maar tabaksfabrikanten als Philip Morris lijken er geen gehoor aan te geven. Handhaving kan volgens de experts betekenen dat jongeren minder snel in de verleiding zullen komen om met roken te beginnen.
Lees meer bij de Pakistan Observer

Verenigde Staten: New York krijgt duurste sigaretten van het land
Als het aan burgemeester Bill De Blasio ligt, worden sigaretten in New York City duurder dan waar dan ook in de VS. Nu kost een pakje 10.50 dollar en dat moet 13 dollar worden. Zo hoopt de burgemeester roken nog meer te ontmoedigen. “Als het om de gezondheid van New Yorkers gaat, is roken de grootste vijand,” zei De Blasio.
Lees meer bij USA Today.

Verenigde Staten: Mogelijk verbod op mentholsigaretten in San Francisco
Met steun van de burgemeester van San Francisco heeft Supervisor Malia Cohen (betrokken bij de gemeente) een wetsvoorstel ingediend waarbij sigaretten met lekkere smaakjes als menthol verboden worden. Gevreesd wordt dat deze smaakjes jongeren zullen verleiden met roken te beginnen.
Lees meer bij KTVU.

Australië: Marine schuldig bevonden aan rookverslaving marinier
Een marinier die twee jaar geleden is overleden aan tongkanker heeft postuum alsnog een rechtszaak gewonnen die hij vlak voor zijn dood was begonnen. Hij klaagde de marine aan omdat hij op zijn vijftiende onder groepsdruk was begonnen te roken nadat hij bij de marine was gegaan. Hij raakte zo verslaafd dat het niet lukte om te stoppen.
Lees meer in The Telegraph.

tags:  buitenland