Ondertussen in het buitenland

vrijdag 14 april 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksgiganten moeten 35 miljoen dollar aan schade betalen aan longpatiënt /Canadese minister waarschuwt voor inmenging tabaksindustrie / British American Tobacco daagt Oegandese overheid voor de rechter / Accijnsverhogingen kunnen wereld van verschil maken in Zuid-Azië / WHO adviseert Japan om rookverboden in openbare ruimte in te voeren / Tabaksindustrie probeert meer rokers te creëren in Zuid-Afrika.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Tabaksgiganten moeten 35 miljoen dollar aan schade betalen aan longpatiënt
De rechtbank in Tallahassee, Florida heeft besloten dat twee tabaksgiganten (Philip Morris USA en Ligett Group LCC) 35 miljoen dollar moeten uitbetalen aan een man die een dubbele longtransplantatie moest ondergaan. Richard Boatright begon op zijn 12e met roken en ontwikkelde op zijn 39e een longziekte. De rechtbank achtte het bewezen dat de tabaksgiganten hun producten bewust zeer verslavend hebben gemaakt en vijftig jaar lang hebben samengezworen om de gevaren van roken te ontkennen.
Lees meer bij CBS Miami.

Canada: Minister waarschuwt voor inmenging tabaksindustrie
Jan Philpott, de Canadese minister voor Volksgezondheid, heeft de regering gewaarschuwd voor de tabaksindustrie. Door het inzetten van front groups proberen de tabaksfabrikanten volgens Philpott diverse antirookmaatregelen die de overheid wil invoeren te ondermijnen of tegen te houden. De minister waarschuwde nadat bekend werd dat verschillende ministers en parlementariërs afspraken hadden gemaakt met lobbyisten die financiële banden met de tabaksindustrie hadden.
Lees meer bij Newscaf.

Oeganda: British American Tobacco daagt overheid voor de rechter
Tabaksgigant BAT wil via de rechtbank afdwingen dat de Oegandese overheid al ingevoerde antirookmaatregelen terugdraait of afzwakt. Met de Tobacco Control Act verbiedt de regering roken in openbare ruimtes. BAT vindt die maatregelen buitenproportioneel. De overheid acht het beleid noodzakelijk om de Oegandese bevolking te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken.
Lees meer bij Allafrica.

Zuid-Azië: Accijnsverhogingen kunnen wereld van verschil maken
Uit onderzoek van Prabhat Jha van de Universiteit van Toronto blijkt dat accijnsverhogingen de beste mogelijkheid bieden voor landen in Zuid-Azië om iets tegen roken te doen. Het aantal mensen dat hier stopt met roken is relatief laag en door de prijs van tabak duurder te maken, zou een flink aantal rokers stoppen. Bovendien zou het onaantrekkelijker worden voor jongeren om ermee te beginnen.
Lees meer in British Medical Journal.

Japan: WHO adviseert om rookverboden in openbare ruimte in te voeren
Er bestaan geen antirookmaatregelen die Japanners tegen de gevaren van meeroken in de openbare ruimte moeten beschermen. De WHO heeft het land geadviseerd deze maatregelen alsnog in te voeren, voordat de Olympische Spelen in 2020 hier plaats gaan vinden. Zo kan het land een gezondere leefomgeving promoten.
Lees meer bij The Japan Times.

Zuid-Afrika: Tabaksindustrie probeert meer rokers te creëren
Vorige week werd een onderzoek in The Lancet gepubliceerd, waaruit blijkt dat de tabaksindustrie haar pijlen op armere landen richt, omdat roken in het rijkere westen steeds moeilijker wordt gemaakt. De Zuid-Afrikaanse krant The Times waarschuwt haar lezers dat Zuid-Afrika mogelijk een nieuw target van de tabaksindustrie is. In het onderzoek is namelijk opgenomen dat landen in Sub-Sahara Afrika extra aantrekkelijk zijn voor de tabaksindustrie. De krant stelt wel dat het kan helpen dat Zuid-Afrika al sterke antirookmaatregelen heeft ingevoerd.
Lees meer bij The Times.

tags:  buitenland