line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 maart 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Canadese huisartsen moeten grotere rol krijgen bij ontmoedigen roken / Amerikaanse Kamers van Koophandel veranderen standpunt over rook beperkende maatregelen / Uit Australisch onderzoek blijkt: plain packaging werkt / Na invoeren rookverboden worden Spanjaarden inderdaad minder aan rook blootgesteld / BAT wil aandeel Amerikaanse markt e-sigaret verdubbelen / Shanghai voert rookverbod in publieke ruimte in / Canadese wetenschappers zijn voor verhoging tabaksleeftijdsgrens naar 21 jaar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Canada: Huisartsen moeten grotere rol krijgen bij ontmoedigen roken
Uit Canadees onderzoek is gebleken dat huisartsen een grote rol kunnen spelen bij het ontmoedigen van roken. Zij zouden tijdens een consult kinderen en tieners tussen vijf en achttien jaar met hun ouders kunnen laten discussiëren over roken en hen tegelijkertijd van de juiste informatie kunnen voorzien.
Lees meer bij De Nationale Zorggids.
De Canadese Minister voor Volksgezondheid stelt zich ten doel dat in 2035 minder dan 5 procent van de bevolking rookt.
Lees meer in The Globe and Mail.

Verenigde Staten: Kamers van Koophandel veranderen standpunt rook beperkende maatregelen
Veel lokale Kamers van Koophandel, die in de Verenigde Staten lobbyen voor aangesloten bedrijven, hebben hun houding ten opzichte van roken veranderd. Voorheen waren zij vooral tegen restrictieve regels, maar nu zeggen ze dat “roken niet alleen doodt, het maakt ons bankroet”. Deze anti-rook houding komt uiteraard ten goede aan de gezondheid van werknemers.
Lees meer bij Health Medicine Net.

Australië: Plain packaging werkt, zo blijkt uit onderzoek
Uit nieuwe research is gebleken dat het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen, helpt om roken te ontmoedigen. Rokers vereenzelvigen zich niet meer met een merk, voelen er een minder sterke band mee en zijn sneller geneigd om te stoppen. Australië was het eerste land ter wereld dat plain packaging invoerde.
Lees meer bij New Scientist.

Spanje: Na invoeren rookverboden worden mensen inderdaad minder snel aan rook blootgesteld
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het invoeren van rookverboden in de publieke ruimtes ervoor zorgt dat mensen flink minder aan schadelijke rook worden blootgesteld. Het Public Health Agency of Barcelona zegt in een reactie dat meer antirookmaatregelen de kans op meeroken verder zullen verkleinen.
Lees meer bij News Medical.

Verenigde Staten: BAT wil aandeel e-sigaretmarkt verdubbelen
British American Tobacco (BAT) is van plan haar aandeel in de e-sigaretmarkt te vergroten. BAT zit daarbij haar grootste concurrent Philip Morris achterna.
Zelf zegt de tabaksfabrikant de grootste speler op de e-sigaretmarkt te zijn buiten de Verenigde Staten. Men dingt mee op tien markten, waarbij BAT 40% van de markt in Groot-Brittannië en 50% in Polen heeft.
Philip Morris probeert met haar nieuwste product de heatstick en het bijbehorende iQuos-apparaatje zoveel mogelijk klanten te trekken.
Lees meer bij Reuters. 

China: Shanghai voert rookverbod in publieke ruimte in
De grootste stad van China, Shanghai, heeft besloten om roken verder te ontmoedigen door rookverboden in de publieke ruimtes in te voeren. Daarmee benadelen ze weliswaar de genationaliseerde tabaksmarkt, maar die houding komt wel ten goede van de volksgezondheid.
Lees meer bij Digital Journal.

Canada: Wetenschappers zijn voor verhoging tabaksleeftijdsgrens naar 21 jaar
Als het aan een groep wetenschappers in Canada ligt, wordt de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak verhoogd van 18 naar 21 jaar. Dat zou een kwart minder rokende jongeren kunnen opleveren, zo stellen de wetenschappers. Goed voor de volksgezondheid.
Lees meer bij The Sun

tags:  buitenland