line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 februari 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Trump kreeg donaties van tabakslobbyisten / BAT verliest rechtszaak in Kenya en moet voortaan betalen voor gezondheidsschade / Overheid Canada vraagt publiek hoe tabak verder te bedwingen / Roken in films in India niet vaak genoeg gepaard met antirookreclame / Winst van BAT in Uganda daalt met 65%.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Trump kreeg donaties van tabakslobbyisten
Het transitieteam Trump for America dat de nieuwe Amerikaanse President voorbereidde op overname van de regering in januari, heeft flinke bijdragen gekregen van lobbyisten. En dat terwijl Trump juist in zijn campagne benadrukte dat hij lobbyisten de deur zou wijzen in Washington. Onder de betreffende lobbyisten zaten vertegenwoordigers van de tabaksindustrie.
Lees meer bij Time Magazine

Kenya: BAT verliest rechtszaak en moet voortaan betalen voor gezondheidsschade
British American Tobacco (BAT) heeft in Kenya een rechtszaak tegen de overheid verloren. In 2014 besloot de overheid dat er afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen moesten worden geplaatst en dat de tabaksindustrie een percentage van haar opbrengst aan de overheid moet betalen om de gezondheidsschade die roken veroorzaakt op te kunnen vangen. BAT ging in hoger beroep en verloor. Desalniettemin zorgde de zaak ervoor dat de regels vertraging hebben opgelopen en nu pas ingevoerd kunnen worden.
Lees meer bij Standard Media

Canada: Overheid vraagt publiek hoe tabak verder te bedwingen
De Canadese overheid heeft een publieke consultatie ingesteld om te vragen hoe tabak verder ontmoedigd kan worden. In 2035 wil de regering dat minder dan 5% van de Canadezen rookt. Met tips van het publiek hoopt men de overheidsstrategie zo aan te passen dat men dat doel kan bereiken.
Lees meer bij KFBB

India: Roken in films niet vaak genoeg gepaard met antirookreclame
De Indiase Cigarette and Other Tobacco Products Act stelt dat als er in een film of op televisieprogramma gerookt wordt, die vertoning gepaard moet gaan met een gezondheidswaarschuwing van ten minste 30 seconden. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat deze regel maar bij 27% van de films is toegepast.
Lees meer in The Indian Express

Uganda: Winst van BAT daalt met 65%
British American Tobacco (BAT) zegt dat haar winst in Uganda met 65% is gedaald. BAT wijdt de terugloop aan de verhoging van de accijns op tabak en de moeilijke economische omstandigheden.
Lees meer bij Asoko Insight.

tags:  buitenland