line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 17 februari 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Trump’s staatssecretaris volksgezondheid heeft banden met tabaksindustrie / PMI en BAT krijgen boete van 260 miljoen dollar in Zuid-Korea / Aantal rokers in Ethiopië neemt flink toe / Gezondheidsexperts in Jordanië zijn blij met accijnsverhoging op tabak / Nicotinegebruik door zwangeren slecht voor gehoor baby’s / Imperial gaat joint venture aan met China National Tobacco / Slovenië voert plain packaging in.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Trump’s staatssecretaris Volksgezondheid heeft banden met tabaksindustrie
De door President Donald Trump aangestelde staatssecretaris van Volksgezondheid Tom Price heeft aangetoonde banden met de tabaksindustrie. Hij ontving duizenden dollars van de industrie en heeft eerder tegen wetgeving gestemd die nadelig voor de industrie kon zijn. Ook bezit hij tabaksinvesteringen. Zelf zegt Price daar niet vanaf te hebben geweten.
Lees meer bij Mother Jones.

Zuid-Korea: PMI en BAT krijgen boete van 260 miljoen dollar
De Zuid-Koreaanse overheid heeft tabaksfabrikanten Philip Morris International (PMI) en British American Tobacco (BAT) een boete van 260 miljoen dollar opgelegd wegens het groot inslaan van tabak. Nadat de overheid een flinke accijnsverhoging had ingevoerd in 2015 heeft de industrie enorme hoeveelheden sigaretten ingeslagen met oude accijnszegels, om die na de invoering van de wet op de markt te brengen waardoor de overheid een flinke hoeveelheid inkomsten is misgelopen. Het doel van de accijnsverhoging was tabak minder verleidelijk te maken en het aantal rokers te verminderen. De fabrikanten zijn in beroep gegaan.
Lees meer bij The Korea Times.

Ethiopië: Aantal rokers neemt flink toe
In 2008 was Ethiopië nog een van de weinige landen in Afrika waar minder dan 5% van de jongeren rookte. Ook onder volwassenen waren de cijfers laag. Nu blijken die cijfers flink te stijgen. Verantwoordelijk voor de tabaksvoorziening in het land is het nationaal gemonopoliseerde National Tobacco Enterprise. Die heeft aangekondigd dat de productie omhoog zal gaan van 4 naar 6 miljard. Het doel is de markt te vergroten, een alarmerend gegeven.
Lees meer in The Addis Standard.

Jordanië: Gezondheidsexperts zijn blij met accijnsverhoging op tabak
De Jordaanse overheid heeft besloten om een accijnsverhoging in te voeren op tabak. De reden is dat tabak zo minder aantrekkelijk wordt zodat de verleiding om te roken afneemt. Gezondheidsexperts zijn zeer positief over de maatregel.
Lees meer bij The Jordan Times.

Duitsland: Nicotinegebruik door zwangeren slecht voor gehoor baby’s
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Berlijn blijkt dat als vrouwen roken tijdens hun zwangerschap, dit gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het gehoor van hun baby’s. De onderzoekers toonden een relatie aan tussen de nicotinegebruik van de moeder en gehoor afwijkingen bij de pasgeborene. Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Physiology.
Lees meer bij Medical Xpress.

China: Imperial gaat joint venture aan met China National Tobacco
Op zoek naar een grotere afzetmarkt en meer winst is tabaksfabrikant Imperial Brands een joint venture aangegaan met China National Tobacco (CNTC). De joint venture heet Global Horizon Ventures Limited (GHVL) en huist in Hong Kong. GHVL zal merken als Davidoff en West in China gaan promoten (’s werelds grootste voor tabaksproducten die lang ondoordringbaar leek voor bedrijven van buiten China). Ook zal GHVL de merken Jade en Dragon van CNTC juist buiten China gaan promoten.
Lees meer bij Euromonitor.

Slovenië: Overheid voert plain packaging in
In 2020 zullen tabaksproducten voortaan standaard moeten worden verpakt in Slovenië. Dat betekent zonder merkuitingen en in identiek uitziende verpakkingen. Doel van de maatregel is tabak minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Ook zal er vanaf 2020 strengere wetgeving op tabaksreclame gelden.
Lees meer bij Daily Mail

tags:  buitenland