line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 10 februari 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Accijnsverhoging moet aantal Ierse rokers terugbrengen / Canadese overheid gevraagd om verleidelijke tabaksnamen van pakjes te halen / EU anti-fraude bureau zegt dat tabakssmokkel groot probleem is / Meer antirookmaatregelen in Japan nodig om voorbereid te zijn op de Spelen / Snus grote veroorzaker van diabetes in Zweden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Ierland: Accijnsverhoging moet aantal rokers terugbrengen
De Ierse variant van het KWF vindt dat de Ierse overheid een flinke accijnsverhoging moet invoeren om hun doel te behalen: Ierland rookvrij in 2025. Nu kost een pakje €11,- maar dat zou €30,- kunnen worden.
Lees meer bij Joe

Canada: Overheid gevraagd om verleidelijke tabaksnamen van pakjes te halen
De Quebec Coalition for Tobacco Control heeft de Canadese overheid verzocht om in navolging van Frankrijk ook een verbod in te stellen op tabaksnamen die te aantrekkelijk klinken, zoals ‘Vogue’, ‘Fine’, ‘Allure’, ‘Corset’, ‘Café crème’, ‘Paradiso’ en ‘Punch’. Deze merknamen geven de sigaret een zekere allure, terwijl het een dodelijk product is.
Lees meer bij LifeinQuebec

Brussel: EU anti-fraude bureau zegt dat tabakssmokkel groot probleem is
Margaret Hofmann, policy directeur bij OLAF, het anti-fraude bureau van de Europese Unie, heeft in een interview gezegd dat tabakssmokkel een grote bron van georganiseerde misdaad is. Ze zegt dat er 10 miljard euro in omgaat, al zijn die schattingen alleen gebaseerd op informatie die OLAF tot haar beschikking had. Het is onduidelijk of dat het door de tabaksindustrie gefinancierde onderzoek STAR is.
Lees meer bij Euractiv

Japan: Meer antirookmaatregelen nodig om voorbereid te zijn op de Spelen
In 2020 zullen de Olympische Spelen in Tokyo plaatsvinden. De Japanse regering erkend het belang van een gezond imago en is zich bewust van het feit dat roken niet alleen nare gevolgen kan hebben voor de rokers zelf, maar ook voor omstanders. De overheid gaat in Maart in beraad om antirookmaatregelen te bespreken. Een van de opties waarover gesproken wordt is een verbod op roken in de openbare ruimte.
Lees meer bij DW.

Zweden: Snus grote veroorzaker van diabetes
Het in Zweden zeer populaire Snus, rookloze tabak die tussen de bovenlip en het tandvlees wordt gevouwen, blijkt op grote schaal Diabetes type 2 te veroorzaken. Het gebruik van Snus blijkt het risico om deze ziekte te ontwikkelen met 70% te vergroten. Dat komt vooral doordat blootstelling aan deze tabaksvariant insulineresistentie tot gevolg kan hebben.
Lees meer op de Britse Diabeteswebsite.

tags:  buitenland