line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 februari 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: In 2040 moet minder dan 2% van de Finse bevolking roken / Verbod op positief klinkende tabaksmerknamen in Frankrijk / Waarom IJsland een voorbeeld is in de strijd om verslaving bij jongeren tegen te gaan / Oproep aan Belgische overheid om hard antitabaksplan in te voeren / Tabaksindustrie richt zich op mentaal zwakken VS / Ierse restaurants en cafés willen ook buiten een rookvrije zone.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Finland: In 2040 moet minder dan 2% van de bevolking roken
De Finse overheid wil dat er in 2040 het liefst geen mensen meer roken en streeft naar minder dan 2%. In 2013 was dat nog 16%. Om haar doel te bereiken wil Finland rokers niet aanmoedigen met een minder schadelijk product te beginnen “want dan zitten we in de toekomst weer met hoe we daar vanaf moeten komen”. Alle nicotineproducten moeten eruit. Dat doet de overheid door verschillende maatregelen tegelijk te nemen in plaats van telkens iets erbij te doen. Accijnsverhoging, maar ook een verhoging voor de kosten van een vergunning die tabaksverkopers nodig hebben en daar bovenop een heffing om de controles op de verkopers te kunnen uitvoeren. Ook rookverboden op balkons kunnen worden aangevraagd als de buren stankoverlast veroorzaken.
Bekijk het filmpje van CNN en lees het bijbehorende artikel hier

Frankrijk: Verbod op positief klinkende tabaksmerknamen
De Franse overheid wil een verbod instellen op merknamen van tabaksproducten die positief en aanlokkelijk klinken. Voorbeelden zijn Vogue sigaretten, Marlboro Gold en cigarillo’s die Cafe Creme heten. Doel van het verbod is de verleiding tot roken te verminderen en het aantal rokers daarmee te terug te laten lopen.
Lees meer bij The Connexion

IJsland: Waarom het land een voorbeeld is in de strijd om verslaving bij jongeren tegen te gaan
Het aantal rokende jongeren in IJsland is van 23% in 1998 naar 3% in 2016 gedaald. Andere verslavende substanties als alcohol en cannabis zijn ook extreem gedaald in gebruik. IJsland heeft door het instellen van een avondklok, het aanbieden van sport en inspelen op de chemie van het tienerbrein deze opvallende daling bewerkstelligt.
Lees het artikel in The Atlantic.

België: Oproep aan overheid om hard antitabaksplan in te voeren
Ieder jaar overlijden er in België 15.000 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik. De Stichting Tegen Kanker roept de overheid op om nu echt harde en duidelijke antitabaksmaatregelen te nemen. Ieder jaar lijken de politici welwillend, ongeacht hun politieke kleur, maar er zit geen doel aan vast. Wanneer zullen er minder dan 5% rokers overblijven in België?
Lees meer bij Knack.

Verenigde Staten: Tabaksindustrie richt zich op mentaal zwakken
Mensen met een geestelijke ziekte of beperking zijn gevoeliger voor roken, zo blijkt uit onderzoek van het Truth Innitiative in samenwerking met de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De tabaksindustrie richt zich specifiek op deze groep en probeert relaties aan te gaan met daklozenopvangcentra en belangenverenigingen om een wit voetje te halen in de media.
Lees meer bij Teen Vogue

Ierland: Restaurants en cafés willen ook buiten een rookvrije zone
Een flink aantal restaurants en cafés in Dublin willen dat er buiten hun etablisementen ook rookvrije zones komen. In de ruimtes rond hun terrasgedeeltes, waar klanten eten en drinken, zou roken ook verboden moeten worden. Ierland was in 2004 het eerste land dat roken op de werkplek verbood. Het land blijft zich inzetten om roken verder te ontmoedigen. Zo moet er ook een verbod op roken bij speeltuinen komen.
Lees meer bij MSN

tags:  buitenland