line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 27 januari 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nieuw-Zeelandse overheid wil dat het land in 2025 rookvrij is / Kenyaanse kinderen op grote schaal blootgesteld aan tabak / Rokers VS misleid met ‘natural’ sigaretten / Australische Senator Leyonhjelm nam geld aan van tabakslobby / Brits onderzoek toont aan: rokers sneller geneigd te stoppen als ze weten hoe lang ze nog te leven hebben /Verplichte militaire dienst in Israël leidt tot flinke toename rokers / Tabaksfabrikanten krijgen boete opgelegd voor gedeeltelijke overtreding verbod tabaksreclame in België.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Nieuw-Zeeland: Overheid wil dat het land in 2025 rookvrij is
De Nieuw-Zeelandse regering wil dat geen enkele inwoner van het land nog rookt in 2025. Nu is dat 14% van de volwassenen. Om dit doel te behalen heeft de overheid allerlei antirookmaatregelen ingevoerd zoals jaarlijkse accijnsverhogingen, displaybans, plain packaging en rookvrije gevangenissen.
Lees meer bij Science Direct.

Kenya: Kinderen op grote schaal blootgesteld aan tabak
Uit onderzoek blijkt dat Kenyaanse kinderen in Nairobi rond hun school veel in aanraking komen met tabaksproducten. Daardoor experimenteren veel van hen met roken. Op basisscholen in Kenya gebruiken 11,2 procent van de jongens en 5,2 procent van de meisjes dagelijks tabak.
Lees meer bij MediaMax.

Verenigde staten: rokers misleid met ‘natural’ sigaretten
Het merk American Spirits adverteert met kreten als ‘natural’ en ‘additive free’ waardoor rokers het idee krijgen dat ze een minder schadelijke sigaret opsteken dan een normale sigaret. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de American Spirit gebruikers inderdaad denken dat ze gezonder bezig zijn. Dat is niet zo, blijkt ook uit onderzoek.
Lees meer bij Reuters.

Australië: Senator Leyonhjelm nam geld aan van tabakslobby
Simon Chapman, emeritus hoogleraar publieke gezondheid aan de Universiteit van Sydney, heeft een kwitantie op zijn Twitter-feed gepubliceerd. Daarin is af te lezen dat de Alliance of Australian Retailers, een frontgroep van de tabaksindustrie, 50.000 dollar aan senator David Leyonhjelm heeft betaald.
Bekijk de tweet hier.

Groot-Brittannië: Rokers sneller geneigd te stoppen als ze weten hoe lang ze nog te leven hebben
Uit nieuw Brits onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet blijkt dat rokers de gevaren van roken voor zichzelf ten opzichte van andere rokers onderschatten. Een gerichte interventie waarbij hen wordt voorgehouden wat de gevolgen zijn voor hun gezondheid en hoeveel levensjaren ze kwijtraken, heeft het duidelijke effect dat ze gemotiveerder zijn om te stoppen.
Lees het artikel in The Lancet hier.

Israël: Verplichte militaire dienst leidt tot flinke toename rokers
Tijdens de verplichte militaire dienst in Israël beginnen 40% van de militairen met roken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Zorgelijk want tabaksgebruik is niet goed voor de gezondheid van de militairen, die juist snel moeten kunnen reageren en in topconditie moeten zijn.
Lees meer bij Alpha Galileo.

België: Tabaksfabrikanten krijgen boete opgelegd voor gedeeltelijke overtreding verbod tabaksreclame
De Brusselse correctionele rechtbank heeft tabaksfabrikanten British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) en reclamebedrijf JC Decaux Insert Belgium boetes opgelegd voor gedeeltelijke inbreuken op het reclameverbod op tabak. BAT kreeg een boete van 90.000 euro, JC Decaux een boete van 60.000 euro, waarvan 45.000 euro met uitstel en JTI de gunst van de opschorting.
Lees meer bij De Redactie

tags:  buitenland