line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 januari 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Noorse overheid onder druk om rookvrije generatie in te voeren / Philip Morris vecht tegen investeringsmaatregelen India / BAT neemt R J Reynolds over / Altria koopt Sherman Tobacco op / Advocaat-Generaal in VS klaagt tabaksindustrie aan.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Noorwegen: Druk op overheid vergroot om rookvrije generatie
De Norwegian Medical Society wil dat de overheid een rookverbod invoert voor iedereen die na het jaar 2000 geboren is. Daarmee kan er een rookvrije generatie ontstaan. Roken an sich zou zo niet verboden worden, maar de verkoop aan mensen die nu 17 worden wel. En dat zal zich voortzetten, waardoor roken uiteindelijk uit de samenleving verdwijnt.
Lees meer in The Independent.

India: Philip Morris vecht tegen investeringsmaatregelen
De Indiase overheid wil een aantal maatregelen invoeren die investeringen in de tabakssector bemoeilijken. Philip Morris is daar fel tegen gekant omdat ze haar aandeel in de sigarettenmarkt die 11 miljard dollar oplevert, veilig wil stellen. De tabaksgigant heeft een denktank zover gekregen druk uit te oefenen op de overheid om de maatregelen tegen te houden. Volgens lokale berichten laat de overheid haar oren inderdaad naar de industrie hangen.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: BAT neemt R J Reynolds over
British American Tobacco (BAT) gaat R J Reynolds overnemen, de tweede grootste tabaksfabrikant van Amerika. Eerder wees Reynolds een bod van 47 miljoen dollar af, nu heeft ze ‘ja’ gezegd tegen een bod van 49 miljoen dollar. Daarmee wordt BAT alsnog een van de grootste spelers op de tabaksmarkt.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Altria koopt Sherman Tobacco op
Nadat concurrent British American Tobacco (BAT) bekend had gemaakt dat het tabaksfabrikant Reynolds gaat overnemen, heeft Altria (het moederbedrijf van Philip Morris) bekend gemaakt ook een tabaksfabrikant op te hebben gekocht. Het gaat om Sherman Group Holdings. Sherman distribueert op een gelimiteerde schaal sigaretten in de VS.
Lees meer bij Virgin Business

Verenigde Staten: Advocaat-Generaal klaagt tabaksindustrie aan
De Advocaat-Generaal Pam Bondi van de staat Florida heeft de tabaksindustrie opnieuw aangeklaagd. Na een eerdere schikking had de industrie miljoenen moeten betalen aan de staat, maar dat is nog niet gebeurd. Dit jaar zou Florida nog 356 miljoen dollar moeten krijgen.
Lees meer in de Huron Daily Tribune.

tags:  buitenland