line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 januari 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Poetin wil antirookmaatregel invoeren voor rookvrije generatie / Arme landen durven niet tegen tabaksindustrie op te treden zegt WHO / Track & Trace loopt mogelijk vertraging op in Europa / Rookverbod Noord-Ierland in auto’s met kinderen aan boord / Interactieve antirookreclame op billboards Zweden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Rusland: Poetin wil antirookmaatregel invoeren voor rookvrije generatie
Poetin wil actie ondernemen om de rookproblematiek in Rusland aan te pakken. Daarom wil hij een wet invoeren met een rookverbod voor iedereen die na 2015 is geboren. Dat wil zeggen dat Russen die nu nog baby zijn, nooit tabaksproducten kunnen gaan aanschaffen. Rusland zou daarmee het eerste land zijn dat een wet invoert om een rookvrije generatie te creëren.
Lees meer in The Times

Mondiaal: Arme landen durven niet tegen tabaksindustrie op te treden, zegt WHO
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn armere landen geïntimideerd door de tabaksindustrie, waardoor ze geen antirookmaatregelen invoeren. Het invoeren van hogere sigarettenprijzen blijft daardoor bijvoorbeeld uit. Zodra armere landen erover denken een prijverhoging in te voeren, dreigt de industrie met rechtszaken.
Lees meer bij Exec Review.

Brussel: Track & Trace loopt mogelijk vertraging op
Om illegale sigarettenhandel tegen te gaan heeft de Europese Unie in 2014 besloten dat er een Track & Trace-systeem moet komen. Ieder sigarettenpakje krijgt een unieke code, zodat achterhaald kan worden waar de sigaretten gemaakt zijn en waar een potentieel ‘lek’ in de handelsketen zit waardoor de sigaretten op de zwarte markt zijn beland. Zo’n systeem moet mei 2019 ingevoerd zijn, maar nu lijkt het erop dat er vertraging wordt opgelopen. En dat komt de zwarte markt ten goede.
Lees meer bij Better Retailing

Noord-Ierland: Rookverbod in auto’s met kinderen aan boord
De Ierse minister voor Volksgezondheid heeft geopperd dat er een rookverbod zou moeten komen voor roken van tabak in auto’s als er kinderen aan boord zijn. Dit omdat meeroken ook schade voor de gezondheid kan opleveren. Er zal een consultatie plaatsvinden in het parlement om te zien of er genoeg draagvlak voor een dergelijk rookverbod is.
Lees meer bij de BBC

Zweden: Interactieve antirookreclame op billboards
Om de Zweden over te halen te stoppen met roken zijn er in Stockholm billboards verrezen met daarop een man die gaat kuchen zodra er iemand langsloopt die rookt. Omstanders reageerden geschrokken omdat ze niet aan zagen komen dat het billboard op rokers zou reageren.
Lees meer bij The Main on Sunday

 

tags:  buitenland