line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 januari 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse dokters roepen Minister-President op antirookstrategie openbaar te maken / Accijnsverhoging van 10 procent in Nieuw-Zeeland om roken te ontmoedigen / British American Tobacco stopt met nicotine-inhaler Voke / Sinds zondag zien Franse tabaksverpakkingen er anders uit / Displayban en verbod op tabaksreclame in winkels Oman / BBC-interview met Standford-professor Robert Proctor over de twijfelstrategie van de tabaksindustrie.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Groot-Brittannië: Dokters roepen Minister-President op antirookstrategie openbaar te maken
Meer dan 1000 dokters en gezondheidsexperts hebben in een open brief Minister-President Theresa May opgeroepen om haar antirookstrategie openbaar te maken. De briefschrijvers vinden dat roken zeer ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt waarop May direct actie dient te ondernemen. May zou afgelopen zomer al een nieuw plan hebben moeten publiceren maar dat heeft zij tot nu toe nog niet gedaan. De afgelopen jaren is het aantal Britse rokers gedaald doordat de overheid telkens voortvarende antirookmaatregelen invoerde. Door daar nu mee te treuzelen zou de ingezette daling dreigen te stoppen.
Lees meer in The Guardian

Nieuw-Zeeland: Accijnsverhoging van 10 procent om roken te ontmoedigen
De overheid van Nieuw-Zeeland wil in 2025 een rookvrije samenleving hebben. Daarom voert zij jaarlijks een accijnsverhoging in. Dit jaar is dat 10%. Binnen vier jaar zal de prijs van een pakje sigaretten 30 Nieuw-Zeelandse dollar gaan kosten (omgerekend € 19,80).
Lees meer bij SunLive

Groot-Brittannië: British American Tobacco stopt met nicotine-inhaler Voke
Het was voor het eerst dat een tabaksfabrikant een geneesmiddelenvergunning kreeg van de Britse overheid. British American Tobacco (BAT) mocht de nicotine-inhaler Voke op de markt gaan brengen, aangeprezen als een minder schadelijk alternatief voor de gewone sigaret. De bedoeling was dat Voke eind 2015 beschikbaar zou worden, maar een lancering bleef uit. Nu heeft BAT besloten het contract met de producent te beëindigen. Waarom is onduidelijk.
Lees meer bij ADVFN

Frankrijk: Sinds zondag zien tabaksverpakkingen er anders uit
Franse tabakswinkels verkopen sinds zondag 1 januari geen verschillend vormgegeven sigarettenpakjes meer, maar eenvormige tabaksverpakkingen zonder merkuitingen (plain packaging). Met de maatregel wil de Franse overheid roken minder aantrekkelijk maken.
Lees meer bij RTS Online

Oman: Displayban en verbod op tabaksreclame in winkels
Het Omaanse ministerie van Volksgezondheid heeft nieuwe wetten ingevoerd waardoor het niet meer mogelijk is om reclame te maken voor tabaksproducten in supermarkten en winkels. Het is de bedoeling om roken zo minder aantrekkelijk te maken en het aantal rokers terug te dringen.
Lees meer in The Times of Oman

Mondiaal: Robert Proctor over de twijfelstrategie van de tabaksindustrie
De BBC heeft een interview met Stanford-professor Robert Proctor op haar website gepubliceerd waarin ze hem bevragen over de tactieken die de tabaksindustrie toepast om haar winst hoog te houden. Proctor is de schijver van het boek Golden Holocaust, waarin hij de geschiedenis van de tabaksindustrie en hun lobbytechnieken opdiept en analyseert. De industrie zaait twijfel over wetenschappelijk bewezen feiten, legt Proctor uit. Die twijfel nestelt zich in het hoofd van het grote publiek waardoor er altijd ruimte blijft bestaan om de feiten te negeren.
Lees het interessante artikel hier

tags:  buitenland