line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 december 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Philip Morris maakt gebruik van illegale sigarettenfabriek in Pakistan /Iers investeringsfonds stopt met beleggingen in tabak / Saoedi-Arabië voert accijnsverhoging van 100 procent in / Tabaksverkoop aan jongeren in Wisconsin neemt toe / Zimbabwaanse overheid komt uitbetaling van tabaksheffing niet na / Goede hoop op rookvrij Nieuw-Zeeland in 2025. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Pakistan: Philip Morris maakt gebruik van illegale sigarettenfabriek
Tabaksgigant Philip Morris heeft toegegeven gebruik te maken van illegale sigarettenmachines in een ongeregistreerde fabriek in het Pakistaanse Buner district. Het departement dat gaat over belastingen ontdekte de ongewenste situatie. Navraag leerde dat de machines van Philip Morris waren en dat zij niet waren geregistreerd bij het ministerie, een wettelijke verplichting.
Lees meer bij Daily Times.

Ierland: Investeringsfonds stopt met beleggingen in tabak
Het Ireland Strategic Investment Fund (ISIF) heeft aangekondigd dat het haar laatste belangen in tabaksbedrijven van de hand heeft gedaan. De aankondiging werd zeer positief ontvangen door de Ierse minister van Volksgezondheid.
Lees meer bij Business World.

Saoedi-Arabië: Accijnsverhoging van 100 procent ingevoerd
De overheid in Saoedi-Arabië gaat een accijnsverhoging van 100 procent invoeren waardoor pakjes sigaretten twee keer zo duur zullen worden. Met de maatregel wil de overheid roken ontmoedigen. Op dit moment rookt 14 procent van de Saoedische tieners, een getal dat naar beneden moet.
Lees meer in Al Arabya

Verenigde Staten: Tabaksverkoop aan jongeren in Wisconsin neemt toe
Uit nieuw onderzoek blijkt dat de verkoop van tabaksproducten aan minderjarigen in Wisconsin toe is genomen. In 2014 waren 6,4 procent van de tabaksverkopen gedaan aan jongeren. In 2015 nam dat iets toe tot 6,8 procent en in 2016 is dat weer toegenomen tot 7,2 procent. Een mogelijke verklaring is dat er in Wisconsin drie verschillende ID-kaarten in omloop zijn waardoor tabaksverkopers makkelijker fouten maken bij de verplichte leeftijdscontrole.
Lees meer op de site van WSAU.

Zimbabwe: Overheid komt uitbetaling van tabaksheffing niet na
Twee jaar terug heeft de Zimbabwaanse overheid een heffing ingevoerd op tabaksproducten. Het doel was de opbrengst van de heffing ten goede te laten komen aan tabaksboeren om hen andere gewassen zoals ‘gum trees’ te kunnen laten planten. Maar voor het tweede jaar op rij heeft de overheid de 13,2 miljoen dollar heffingsopbrengst niet aan de boeren doen toekomen.
Lees meer bij The Zimbabwe Independent.

Nieuw-Zeeland: Goede hoop op rookvrije samenleving in 2025
Sinds 2006 is het aantal mensen dat in Nieuw-Zeeland rookt gedaald met 22,5 procent tot 15,1 procent. De ongekende daling wekt goede hoop dat meer en meer rokers zullen stoppen en dat minder jongeren zullen beginnen, zodat het overheidsdoel ‘een rookvrije samenleving in 2025’ gehaald kan worden.
Lees meer op de website Stuff.

tags:  buitenland