line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 23 december 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: EU presenteert plan voor Track & Trace / Californisch pensioenfonds besluit niet in tabak te investeren / Tabaksfabrikanten proberen Australische tabaksverkopers te fêteren om merken te verkopen / BAT probeert Bosnische tabaksfabriek in handen te krijgen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Europa: EU presenteert plan voor Track & Trace
De Europese Unie heeft een plan gepresenteerd waarin staat dat tabaksfabrikanten met onafhankelijke derde partijen moeten samenwerken om Track & Trace te garanderen. De industrie is verplicht om een systeem te gaan gebruiken dat kan achterhalen waar een pakje is gemaakt. Als er ergens een illegale partij sigaretten opduikt, wordt zo duidelijk waar de partij vandaan komt. De industrie probeerde eerder een zelfbedacht systeem naar voren te brengen dat Codentify heet, maar de EU wil nu dat de industrie samen gaat werken met onafhankelijke partijen. Het systeem moet mei 2019 gaan draaien.
Lees hier meer.

Verenigde Staten: Californisch pensioenfonds besluit niet in tabak te investeren
Pensioenfonds California Public Employees' Retirement System (CalPERS) was onlangs in het nieuws omdat het heroverwoog in tabak te gaan investeren om haar rendementen hoog te houden. Inmiddels is definitief besloten dat niet te doen. Dit omdat de sigarettenverkoop afneemt en het fonds vermoedt dat de industrie een berg rechtszaken voor de kiezen zal krijgen in de toekomst.
Lees meer bij Yahoo News

Australië: Tabaksfabrikanten proberen tabaksverkopers te fêteren om merken te verkopen
De tabaksindustrie biedt tabaksverkopers vluchten, hotelovernachtingen en cadeautjes aan om hen over te halen meer van bepaalde merken te verkopen. Ook worden er marketingvertegenwoordigers naar de tabaksverkopers gestuurd om hen te trainen in het beter verkopen van producten. Daarna komen er mysteryshoppers langs om te testen of de tabaksverkopers de nieuwe technieken ook daadwerkelijk toepassen. Zo ja, worden de verkopers daarvoor beloont.
Lees meer bij The New Zealand Herald

Bosnië: BAT probeert tabaksfabriek in handen te krijgen
Een Oostenrijks investeringsfonds dat wordt ondersteund door British American Tobacco (BAT) wil aandelen opkopen om 78.8 procent van tabaksfabriek Fabrika Duhana Sarajevo (FDS) in handen te krijgen. Eerder kocht het fonds een aandeel van 39,9 procent in de fabriek. Met de extra aankoop krijgt BAT een ruim meerderheidsaandeel.
Lees meer bij Reuters

tags:  buitenland