Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 december 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Philip Morris zoekt goedkeuring FDA voor heatstick / Roken met kinderen in de auto verboden in Schotland / Amerikaan Michael Bloomberg is de grootste vijand van de tabaksindustrie / Ondanks antirookmaatregelen harkt tabaksindustrie nog veel geld binnen / BAT zal nieuw bod op R.J. Reynolds doen/ Meer dan 2700 boetes uitgedeeld in Beijing. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Philip Morris zoekt goedkeuring FDA voor heatstick
Philip Morris heeft een aanvraag ingediend voor goedkeuring van de heatstick door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het is voor het eerst dat een tabaksfabrikant zo’n aanvraag heeft ingediend om haar product op de markt te mogen zetten als een minder schadelijk product dan de gewone sigaret. Als de FDA goedkeuring verleent, geeft dat Philip Morris een enorm voordeel ten opzichte van producenten van andere alternatieven voor de sigaret, die dat niet mogen zeggen.
Lees meer bij Reuters.

Schotland: Roken met kinderen in de auto verboden
Sinds maandag 5 december is het in Schotland verboden om te roken in de auto als er kinderen aan boord zijn. Kinderen moeten zo beschermd worden tegen de gevaren van meeroken. De boetes kunnen oplopen tot 1000 pond.
Lees meer bij Nu.nl

Verenigde Staten: Michael Bloomberg is de grootste vijand van de tabaksindustrie
De voormalig burgemeester van New York, miljardair Michael Bloomberg, is de grootste sponsor van antirookprogramma’s in de derde wereld. Zijn stichting Bloomberg Philanthropies heeft eerst 150 miljoen en daarna 250 miljoen dollar aan de WHO gedoneerd om er in de derde wereld voor te zorgen dat de tabaksindustrie wordt tegengehouden. De industrie richt zich daar vooral op jongeren met als doel hen verslaafd te krijgen.
Lees meer in The Washington Post

Mondiaal: Ondanks antirookmaatregelen harkt tabaksindustrie nog veel geld binnen
Hebben antirookmaatregelen impact? Dat onderzocht een journaliste van de Chinese televisiezender CCTV (America). Haar conclusie is dat ze wel degelijk effect hebben als ze worden ingevoerd, maar dat de tabaksindustrie nog altijd miljarden binnen harkt met een jaarlijkse verkoop van 6 triljoen stuks sigaretten. De industrie probeert vooral uit te breiden in de derde wereld waar nog weinig antirookmaatregelen gelden en zorgt er zo voor dat hun winsten hoog blijven.
Bekijk de video hier.

Verenigde Staten: BAT zal nieuw bod op R.J. Reynolds doen
British American Tobacco (BAT) gaat deze week een nieuw bod uitbrengen op de Amerikaanse tabaksgigant R.J. Reynolds. Een eerder uitgebracht bod van BAT ter waarde van 47 miljard dollar, vond Reynolds te laag om serieus te nemen. Als deze overnamepoging wel lukt, zal BAT een van de allergrootste spelers op de tabaksmarkt worden.
Lees meer bij Bloomberg.

China: Meer dan 2700 boetes uitgedeeld in Beijing
Sinds de invoering van strenge antirookmaatregelen 18 maanden geleden, zijn er in Beijing 2719 boetes uitgedeeld voor roken in de publieke ruimte. De nieuwe antirookmaatregelen houden in dat er niet meer in openbare ruimtes gerookt mag worden, zoals bijvoorbeeld op scholen, in stadions en ziekenhuizen.
Lees meer bij China Daily.

tags:  buitenland | nieuws