line

Britse regering aan gemeentes: stop samenwerking met tabaksindustrie

zaterdag 22 augustus 2015

De Britse regering heeft alle gemeenten opgeroepen niet meer samen te werken met de tabaksindustrie, bijvoorbeeld door gezamenlijk straatvuil op te ruimen, zo meldt The Telegraph. 'De gemeente verliest haar geloofwaardigheid.'
Door de webredactie

Naar schatting bestaat 30 procent van het straatvuil in Groot-Brittannië uit peuken, lege pakjes en lucifers. Daarom vonden sommige gemeenten het een goed idee om de tabaksindustrie in te schakelen om samen de straten weer schoon te maken, onder het motto 'de vervuiler betaalt'.

Als het aan de Britse regering ligt is dat snel verleden tijd. The Telegraph meldt dat de overheid alle gemeenten oproept om elke samenwerking met de tabaksindustrie te stoppen. Rory Stewart van het ministerie voor Milieu, schreef aan de Tobacco Manufacturors Association: 'De regering vindt dat als gemeenten een samenwerking aangaan met een tabaksbedrijf, dit hun gezag rond hun wettelijke plicht om de volksgezondheid te bevorderen, ondermijnt.'

De discussie rond het al dan niet aannemen van tabaksgeld door lokale overheden om sigarettenpeuken en -pakjes op te ruimen speelt al langer. In een reactie zeggen tabaksbedrijven, volgens het artikel, dat deze 'politiek correcte houding ongegrond is'. Er is om opheldering gevraagd aan de staatssecretaris van Milieu of dit inderdaad de mening van de overheid is.

Eerder riepen politici op om, in plaats van samen te werken met de tabaksindustrie voor de verwijdering van sigarettenafval, een gedeelte van de inkomsten uit accijns hiervoor in te zetten. Dat plan heeft verder geen navolging gekregen.

De tabaksindustrie gebruikt volgens Stanford-professor Robert Proctor, schrijver van het boek Golden Holocaust, dit soort samenwerkingen om haar imago te verbeteren.

Katwijk

In Nederland speelde deze discussie onlangs ook weer toen TabakNee schreef over de gemeente Katwijk die samen met Japan Tobacco International de campagne 'Laat je peuk niet alleen' was gestart. Nederland heeft (overigens net als Groot-Brittannie) het internationale antirookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (FCTC) getekend, waarin staat dat alle overheden (dus ook de lokale) alleen voor het allernoodzakelijkste, zoals technische zaken rondom de heffing van tabaksaccijns, contact met de tabaksindustrie mogen hebben. Daar valt het opruimen van straatvuil zeker niet onder. De Stichting Rookpreventie Jeugd heeft daarom besloten de handelswijze van Katwijk mee te nemen in haar rechtszaak tegen de Nederlandse Staat die is aangespannen om te bereiken dat de overheid voor eens en altijd een firewall optrekt om de tabakslobby buiten de deur te houden.

Lees meer over Katwijk en over de dagvaarding tegen de Staat  

tags:  tabakslobby | buitenland | tabaksindustrie