line
jumbo zegt nee-2

Supermarkt Jumbo zegt 'nee' tegen tabak uit zicht

woensdag 18 maart 2015

Enkele dagen terug verscheen een open brief van Wanda de Kanter en Pauline Dekker op deze site. Met daarin een oproep aan Jumbo om te stoppen met de verkoop van tabak, of deze in elk geval uit zicht te halen. De media besteedden veel aandacht aan de oproep. Vandaag reageert de CEO van Jumbo, Frits van Eerd. Hier volgt zijn brief:

Dag mevrouw De Kanter, dag mevrouw Dekker,

Met interesse hebben wij kennis genomen van uw brief van 16 maart jl.

Als familiebedrijf vinden wij gezonder eten en leven bijzonder belangrijk. Niets voor niets proberen we door het sponsoren van een gecombineerde schaats- en wielerploeg onze klanten te inspireren om te bewegen en hen bewust te maken van hoe belangrijk gezonder eten is door het delen van gezondere recepten in ons magazine Hallo Jumbo. Een ander initiatief, waarmee u reeds bekend bent, is dat we op dit moment het aanbieden van gezondere snacks aan de kassa in enkele winkels testen.

Het uitgangspunt van Jumbo blijft echter de klant. Wij kunnen en zullen klanten wel stimuleren om gezonder te eten en leven, maar we kunnen hen niet dwingen. Klanten bepalen zélf wat zij willen kopen.

We zijn ons bewust van de gevaren van tabak. Het volledig weren van tabak is volgens ons echter niet de oplossing. De beslissing om te gaan roken wordt volgens ons thuis of op het schoolplein genomen, niet in de supermarkt. Om jongeren niet onnodig te confronteren met tabak, hebben wij eerder al besloten tabak niet meer bij de kassa te leggen en enkel nog te verkopen bij de servicebalie. De kans op impulsaankopen wordt daardoor aanzienlijk kleiner. Hierin gaat Jumbo verder dan een aantal andere supermarktketens, waar tabakswaar nog wel te koop is aan de kassa.

Daarnaast controleren wij streng op leeftijd bij de verkoop van tabak. Daarmee volgt Jumbo de richtlijnen van het CBL en de Nederlandse wet. De wet stelt extra eisen aan de verkoop en de presentatie van tabaksproducten in onze winkels. Mochten de wettelijke eisen rondom de verkoop van tabak veranderen, dan zal Jumbo deze vanzelfsprekend volgen.

Mocht u aanvullende vragen hebben, dan kunt u hiervoor het beste contact opnemen met het CBL.

Met vriendelijke groet,

Jumbo Supermarkten

Frits van Eerd
Algemeen directeur

tags:  tabaksdisplay | displayban | supermarkt | tabaksontmoediging