line

Tabaksindustrie betaalt drie Schotse frontgroepen voor lobby tegen plain packaging

maandag 19 mei 2014

Drie belangengroepen uit Schotland blijken door de tabaksindustrie gesponsord te zijn om te lobbyen tegen plain packaging, het invoeren van merkloze identieke verpakkingen. Het gaat om the Scottish Grocers' Federation (SGF), the Petrol Retailers Association (PRA) en the Scottish Wholesale Association (SWA). Dat schrijft de Schotse Sunday Herald.
Door de webredactie

De drie organisaties hebben hun bezwaren geuit tegen plain packaging, dat mogelijk wordt ingevoerd om sigaretten minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Het ziet er zo uit. Door "frontgroepen" in te zetten, kan de industrie haar mening laten horen zonder zelf iets te hoeven zeggen. Ook krijgt een "zielige" kleine ondernemer wellicht sneller aandacht dan een rijke tabaksfabrikant.

Tankstations

De voorzitter van de tankstationsclub PRA Brian Madderson vroeg de regering "te pauzeren en eerst de bredere en schadelijke impact dat het zal hebben te onderzoeken, voordat het te laat is."

Hij beriep zich op een telefonische enquête onder 400 van zijn 5300 pomphouders, waaruit bleek dat die zich zorgen maakten over plain packaging. 73 Procent van de verkopers verwachtte bijvoorbeeld dat plain packaging schadelijk zou zijn voor de verkoop. En 79 procent van de retailers verwachtte dat de zwarte markt voor sigaretten hierdoor zou groeien. Dat zijn bekende lobbykreten uit het tabakskamp.

De enquête blijkt gefinancierd te zijn door Philip Morris Limited.

Groothandel

De vereniging van Schotse groothandelaren SWA lanceerde in 2012 een "Plain Nonsense Campagne" en vroeg haar aangesloten groothandelaren hun bezwaren tegen plain packaging per kaart of online via een app te uiten. Ook hier klonken bekende lobbykreten: de illegale handel zou ervan toenemen en er zou geen bewijs zijn dat plain packaging werkt. Terwijl er meer en meer bewijs komt dat dit wel zo is.
Professor Tabaksontmoediging Marc Willemsen heeft de argumenten op een rij gezet.

De SWA bleek voor hun campagne, zo staat onderaan de pagina, steun te hebben gekregen van British American Tobacco.

Kruideniersvereniging

Ook kruideniersvereniging SGF liet van zich horen. Er ging een brief naar de overheid waarin ze vroeg rekening te houden met de "serieuze impact" van plain packaging. Het zou banen gaan kosten.

Op de website van de SGF staat dat Philip Morris, Imperial Tobacco, British American Tobacco en Japan International Tobacco lid zijn en contributie betalen.

Nederland

Het nieuws doet denken aan de verwevenheid tussen de industrie en de belangenvereniging van kleine tabakswinkels, de NSO. Die laatste kon ook op een bijdrage rekenen van de Stichting Sigarettenindustrie voor hun actie tegen afschrikwekkende foto's op sigarettenpakjes, zie dit artikel op deze site.

Het advocatenkantoor Bird & Bird heeft overigens in opdracht van Philip Morris al een inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden van een rechtszaak als Nederland plain packaging zou invoeren.