line

Signaal aan ABP: grootste Franse verzekeraar stopt met tabaksbeleggingen

woensdag 25 mei 2016

Axa, de grootste verzekeringsmaatschappij van Frankrijk, heeft bekend gemaakt hun aandelen en obligaties in tabaksfabrikanten te gaan verkopen. Het gaat om zo’n 1,8 miljard euro. In Nederland doet pensioenfonds ABP nog steeds of beleggingen in tabak de normaalste zaak van de wereld zijn.
Door de webredactie

Maandag heeft de grootste Franse verzekeringsmaatschappij, Axa S.A., met een persbericht op haar website bekend gemaakt dat ze zal stoppen met het beleggen in tabak. De reden is dat “roken de grootste bedreiging voor de volksgezondheid in de wereld vormt” en dat “de rol van verzekeringsmaatschappijen verandert: gezondheidszorg zal in de toekomst niet alleen maar om genezing draaien, maar om preventie.” De NOS meldt dat Axa-topman Thomas Buberl het daarom niet zinvol vindt “om te blijven investeren in de tabaksindustrie."

Axa noemt in het persbericht een schrikbarend rijtje feiten op: ieder jaar sterven er wereldwijd 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Het aantal doden zal toenemen, vooral in de derde wereld. Als er niets wordt gedaan, zullen er in de 21e eeuw een miljard mensen overlijden aan rookgerelateerde ziekten.

Axa zegt dat de aandelen in tabak die ze bezit nu 200 miljoen euro waard zijn en per direct verkocht zullen worden. Ook heeft het bedrijf 1,6 miljard euro aan obligaties in tabaksbedrijven die ze af zal wikkelen. Daarbij zal ze niet meer in tabaksbedrijven investeren.

Recordprijs

Uit onderzoek van Bloomberg blijkt dat Axa aandelen bezit in Altria, Philip Morris en British American Tobacco. Bloomberg merkt wel op dat de aandelen in tabak op dit moment een recordprijs hebben doordat rokers vermoedelijk meer aan sigaretten hebben uitgegeven doordat de prijs van benzine laag is.

De Vlaamse krant De Standaard merkt daarom op dat “los van de ethische motivatie om te desinvesteren, het voor beleggers die veilig willen spelen een goed moment is om winst te nemen.”
Maar Axa ontkent dat dat meespeelt. ‘Door te desinvesteren willen we ook aan andere instellingen en regeringen het signaal geven dat investeren in tabak echt niet meer kan,’ zegt Axa- woordvoerder Gianni De Muynck tegen De Standaard. "Tabak maakt doden. Een investering is, hoe je het ook draait of keert, een vorm van steun. Daar willen we nu komaf mee maken."

Andere verzekeringsmaatschappijen hebben er ook voor gekozen hun steun aan de tabaksindustrie in te trekken. Volgens De Standaard hebben KBC en ING geen tabaksinvesteringen meer vanwege ethische bezwaren.

Bloomberg merkt op dat er organisaties zijn zoals de Tobacco Free Portfolios Initiative die ervoor hopen te zorgen dat bedrijven hun investeringen in de tabaksindustrie intrekken. In 2010 besloot het Norway Sovereign Wealth Find (het grootste ter wereld) vanwege ethische bezwaren om zeventien tabaksbedrijven uit hun portfolio te halen.

Pensioenfondsen

Voor zover bekend investeren Nederlandse zorgverzekeraars niet in sigarettenproducenten, schrijft het Algemeen Dagblad (editie 24 mei 2016). “Maar bij banken en pensioenfondsen ligt dat anders. De pensioenfondsen voor huisartsen, medisch specialisten en zorgpersoneel (Zorg en Welzijn) trokken hun geld enkele jaren geleden terug uit de tabaksindustrie.”

Pensioenfonds PGGM waar veel werknemers in de zorg hun pensioen opbouwen, zette een jaar paar geleden haar tabaksbeleggingen aan de kant met de volgende argumentatie: 'Hoe kunnen wij mensen nou ziek maken, terwijl onze deelnemers juist werken om mensen beter te maken'.

Het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft wereldwijd nog wél ongeveer een miljard euro aan beleggingen uitstaan in tabaksbedrijven. Voorzitter Corien Wortmann liet onlangs aan TabakNee weten er niets voor te voelen om zich terug te trekken uit tabak. Ze zegt tabaksbeleggingen nodig te hebben om de pensioenen op peil te houden.

Dagblad Trouw koppelde daar een poll aan waaruit bleek dat van de 1400 respondenten meer dan de helft (52%) het eens is met de stelling dat een Pensioenfonds niet in onverantwoorde sectoren hoort te beleggen.

tags:  ethiek | beleggingen | tabak | aandelen | pensioen | pensioenfondsen | ABP