line
erikziengs-2

Wat VVD'er Erik Ziengs gaat zeggen tijdens het Tabaksdebat

donderdag 28 januari 2016

OPINIE

Vanavond is er een debat in de Tweede Kamer over de aanstaande aanpassingen aan de Tabakswet. Ook de VVD, de partij die het altijd voor de belangen van de tabaksindustrie opneemt, heeft spreektijd aangevraagd. Woordvoerder Erik Ziengs zal 10 minuten het woord nemen. TabakNee voorspelt vast wat hij gaat zeggen. 'Verslaving, wat een onzin.'
Door de webredactie

Bij de VVD is het de afgelopen jaren een estafetteloop geweest, de ene na de andere woordvoerder op tabak nam het stokje van elkaar over. Tijdens debatten in de plenaire zaal klonk echter steevast hetzelfde geluid: de argumenten van de tabaksindustrie tégen antirookregelgeving. Dat de VVD zo dik met de tabaksindustrie is, komt doordat de partij in de lobbyval van de industrie is gestapt en gelooft dat roken te maken heeft met vrijheid. Het wil maar niet tot ze doordringen dat dit echt anders zit.

Halbe Zijlstra zei dat het maatschappelijk beter was als u wel gaat roken. Anne Mulder noemde rokers goed voor de staatskas omdat ze zo lekker veel accijns opbrengen. Bas van 't Wout sprak zich uit tegen het inperken van de verkooppunten van tabak, een van de weinig effectieve maatregelen om jongeren te weerhouden met roken te beginnen: 'Het terugdringen van het aantal verkooppunten heeft enorme economische implicaties. Dat is voor de VVD per definitie een reden om de amendementen niet te steunen.' En laten we VVD-coryfee minister van Volksgezondheid, Edith Schippers niet vergeten die zegt dat roken een vrije keus is, van verslaving heeft zij nog nooit gehoord

Elke nieuwe VVD-woordvoerder op tabak hebben we de vraag gesteld hoe ze tegenover het idee van vrijheid staan als iemand ergens aan verslaafd is. Steevast laat de VVD-woordvoerder dan weten dat de desbetreffende VVD'er niet op onze vragen zal reageren. Eigenlijk is dat helemaal niet zo erg want het is volstrekt voorspelbaar wat ze gaan zeggen. Vanavond zal VVD'er Erik Ziengs het woord nemen tijdens het Tweede Kamer-debat over de aanstaande aanpassingen aan de Tabakswet. Hij is de laatste op de sprekerslijst. TabakNee voorspelt vast wat hij zal zeggen. Het woord is aan Erik Ziengs.

'Voorzitter,

We hebben net van mijn collega's al vernomen dat tabak slecht voor de gezondheid is. De VVD is het daar uiteraard mee eens. Ieder jaar sterven er 19.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken en dat is natuurlijk vreselijk. Denk aan de kosten die zij, vooral in de laatste fase van hun leven als de tumoren zijn uitgezaaid, met zich meebrengen voor de gezondheidszorg!

Maar we hebben hier wel te maken met een product dat legaal is bevonden en dat, doordat het zo slecht voor de gezondheid is, al aan veel regels is blootgesteld. Roken is echter een vrije keuze. Iedereen heeft de vrijheid om die keuze te maken. Ik vind het niet verstandig om aan vrijheden te morren. Het is aan iedereen persoonlijk een afweging te maken. En als je spijt heb, nou dan stop je toch gewoon? Verslaving, wat een onzin. Ik ken mensen die gestopt zijn en die hadden er niet eens een nicotinepleister voor nodig. Ik snap niet waar die 80% van de rokers het over hebben die wel willen stoppen, maar het telkens niet voor elkaar krijgen. Daarom vind ik dat de regels die we proberen op te leggen veel te ver gaan. De tabaksindustrie is al jaren de dupe van de regels die we opstellen. Een rookverbod hier, een verbod op lekkere smaakjes daar. Voorzitter, dat moet toch een keer ophouden.

Daarom vind ik dat we moeten stoppen met het plagen van de industrie en niet nóg meer regels invoeren. Eerder is gevraagd waarom plain packaging niet ook bij ons zou worden ingevoerd zoals in Groot-Brittannië en Frankrijk? Pakjes zullen er dan allemaal hetzelfde uitzien, zonder merkuitingen. De industrie verliest dan haar laatste middel om reclame te kunnen maken. Daarom zijn wij tegen de invoering hiervan. Dit gaat tegen het intellectuele eigendomsrecht en het merkenrecht van de industrie in, dat is heel sneu voor hen. Ook betwijfel ik, ondanks het wetenschappelijke bewijs hiervoor, of deze maatregel echt minder rokers oplevert.

Bovendien heb ik uit de branche vernomen dat een displayban en het invoeren van schokkende plaatjes op de verpakkingen ten koste zal gaan van de verkoop van sigaretten. En de tabaksverkopers hebben het nu al zo moeilijk. Benzinepomphouders drijven voor een groot gedeelte op de verkoop van tabak. Als mensen minder sigaretten gaan kopen, is dat slecht voor hun omzet en ook voor de schatkist, omdat we zo accijns mislopen. We hebben de accijns nodig want die is al ingetekend op de Rijksbegroting. Als er minder sigaretten verkocht gaan worden, zitten we straks met een gat op de begroting. Daar wordt niemand gelukkig van. En stel dat er benzinepompen sluiten doordat ze niet meer genoeg sigaretten verkopen? Dat zou een ramp zijn voor de werkgelegenheid. Nee, dat lijkt ons geen goed idee.

Eerder noemden mijn collega's het flink verhogen van accijns. Uit wetenschappelijk onderzoek zou zijn gebleken dat daardoor in één klap een flink aantal jongeren de sigaret zal laten liggen. Maar dat betwijfelen wij ondanks dat bewijs. Heeft KPMG in opdracht van Philip Morris met het naar mijn smaak volledig onafhankelijke STAR-rapport niet onomstotelijk aangetoond dat zo'n maatregel alleen maar meer tabakssmokkel in de hand werkt? Mensen gaan massaal over de grens sigaretten inslaan en dat gaat ten koste van onze eigen economie. Dat moeten we niet willen.

Het inperken van verkooppunten vinden wij ook geen goed idee. Iemand die de keuze heeft gemaakt om te roken, moet die sigaretten gewoon overal kunnen kopen. Als tabak alleen nog maar in tabaksspeciaalzaken te krijgen is, dan zijn de supermarkten, de horeca met een tabaksautomaat en de benzinepompen niet blij. De supermarkt is de steunpilaar van onze economie. Zij verkoopt juist meer door sigaretten aan te bieden omdat mensen daar altijd (vanwege hun rookhobby) voor naar de supermarkt komen en dan direct nog wat impulsaankopen doen. Wij zijn voor iedere vorm van aankopen, dat zal u duidelijk zijn.

Kortom, wij zijn tegen iedere mogelijke nieuwe antirookmaatregel die het aantal rokers en het aantal beginnende jongeren zal doen verminderen. We moeten de mensen niet teveel betuttelen. Laat ze gewoon eerder doodgaan als ze dat willen. Hadden ze maar niet voor een tabaksverslaving moeten kiezen. Dat scheelt ook weer in de pensioenkosten.

Voorzitter, dank u wel.'

Lees hier wat Ziengs daadwerkelijk heeft gezegd.

tags:  vrije keus | tabakswoordvoerder | accijns, tabak | VVD