line

Belgische regeringspartij wil actieplan tegen roken

donderdag 21 januari 2016

Els van Hoof, Kamerlid van de Belgische regeringspartij CD&V, heeft een federaal tabaksplan opgesteld en dit samen met partijgenoot kamerlid Nathalie Muylle ingediend. Jaarlijks sterven er 15.000 mensen aan de gevolgen van roken in ons buurland. De beide politici vinden dat onaanvaardbaar. Zij zijn onder meer voor accijnsverhoging, plain packaging en een verbod op roken in de auto.|
Door de webredactie

"Het maatschappelijk draagvlak om forser op te treden tegen tabak is vandaag de dag groot, ook bij niet-rokers. Het wordt hoog tijd dat we in actie treden." Dat stelt Kamerlid Els van Hoof, lid van de huidige regeringspartij CD&V samen met haar collega Nathalie Muylle op de site van de partij. De twee hebben een actieplan opgesteld dat tabaksgebruik versneld moet ontmoedigen.

Het actieplan gaat verder dan de richtlijnen die vanuit Brussel zijn voorgeschreven: lidstaten hebben tot 20 mei 2016 om de maatregelen in de herziene Tabaksproductenrichtlijn in te voeren. Maar die gaan volgens deze Vlaamse politici nog niet ver genoeg. "We kiezen uitdrukkelijk voor maatregelen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat zij roken minder aantrekkelijk maken en zelfs stevig terugdringen," stelt van Hoof. Dagelijks sterven er in België 40 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik (15.000 per jaar) en dat is volgens haar 'onaanvaardbaar'.

Actiepunten

Hier enkele opvallende punten:

- De mentholsigaret moet zo snel mogelijk verboden worden. Nu moet de sigaret volgens Brussels voorschrift nog gefaseerd verdwijnen tot 2020. Van Hoof: "Wij zijn van mening dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren als we zien dat 12 procent van de rokers mentholsigaretten rookt, en zelfs 17 procent bij de 15-24 jarigen."

- Accijnsverhogingen mogen niet meer worden doorberekend aan de tabaksverkopers. Van Hoof: "Vandaag rekenen de tabaksproducenten de accijnsverhogingen, niet (enkel) door aan de consument, maar vaak ook aan de dagbladhandelaars. Het is de consument die moet afgeraden worden om te roken, dus hij moet de meerprijs voelen in zijn portemonnee, niet de lokale handelaar."

- Totaalverbod op tabaksreclame inclusief plain packaging. Van Hoof: "Uit een enquête van de Stichting tegen Kanker blijkt dat twee derde van de Belgen gewonnen is voor een totaalverbod op tabaksreclame. Daarom pleiten wij om tegen het eind van deze legislatuur te komen tot een algemeen verbod op tabaksreclame, het uitstallen en zichtbaar presenteren van tabaksproducten. Pakjes sigaretten zouden niet meer zichtbaar uitgestald worden en ook online reclame is verboden. Reclame op het pakje zelf verdwijnt ook."

- Er moet een reglement komen voor de e-sigaret. Van Hoof: "De e-sigaret mag roken niet leuk maken, noch een positief imago geven. De e-sigaret moet passen in een tabaksontmoedigingsbeleid en verkocht worden in gespecialiseerde verkooppunten."

- Een verbod op roken in de auto als kinderen aan boord zijn. Van Hoof: "Roken in de auto veroorzaakt tot 27 procent keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis. Kinderen, zelfs tieners, hebben meestal geen keuze om wel of niet in een auto stappen waarin gerookt wordt. We willen dan ook een totaalverbod voor roken in de wagen wanneer een kind aanwezig is."

Afwachtende houding

Als de zuiderburen deze voorstellen aannemen, streven zij Nederland voorbij in het aanpakken van de tabaksproblematiek. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) voert alleen de nieuwe antirookmaatregelen in die zijn voorgeschreven vanuit Brussel, maar kiest bij elke andere maatregel die verder gaat, een afwachtende houding. Dat blijkt onder meer uit onze serie over de aanstaande aanpassingen op de Tabakswet.

tags:  Tabaks Producten Richtlijn | plain packaging | accijnsverhoging | rookverbod