line
katwijk-b-en-we-zegt-nee-1

Katwijk stopt als eerste gemeente met samenwerking tabaksindustrie

vrijdag 27 november 2015

De samenwerking tussen sigarettenproducent Japan Tabacco International (JTI), NederlandSchoon en de gemeente Katwijk voor de actie 'Laat je peuk niet alleen' om het strand peukenvrij te houden, is beëindigd. Dat zegt wethouder Jacco Knape in het Leidsch Dagblad van 24 november 2015.
Door de webredactie

De Katwijkse wethouder reageert daarmee op de brief die staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) aan de gemeenten schreef ter verduidelijking van artikel 5.3 van het internationale antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gemeenten mogen niet samenwerken met de tabaksindustrie.

Samenwerking met de tabaksindustrie bij publieke activiteiten, evenementen of campagnes mag gewoonweg niet, benadrukt de staatssecretaris. En dat is precies wat Katwijk deze zomer heeft gedaan – samen met JTI de stranden peukvrij maken – en waartegen TabakNee en het Katwijkse CDA toen vergeefs hebben geprotesteerd, zie dit eerdere artikel op deze site. Maar nu worden, aldus het Leidsch Dagblad, de schermpjes met daarop de tekst 'Laat je peuk niet alleen' en de namen van de samenwerkingspartners binnenkort verwijderd net als een groot deel van de asbakken.

Voor één seizoen

Het besluit van de gemeente Katwijk zou echter losstaan van de brief van Van Rijn, zo tekent het Leidsch Dagblad uit de mond van een woordvoerder van de wethouder op. De samenwerking met JTI was al eerder opgezegd, maar niet om die reden. 'Het was aanvankelijk voor een seizoen en dat heeft de gemeente zo gehouden,' aldus de woordvoerder. De samenwerking is in elk geval officieel beëindigd, waarmee Katwijk de eerste gemeente is die samenwerkte met de tabaksindustrie maar na Van Rijn's brief hiervan openlijk afstand doet.

Andere gemeenten

In augustus 2014 constateerde TabakNee dat vijf Nederlandse kustgemeenten – Den Helder, Zandvoort, Noordwijk, Veere en Vlissingen – eerder het FCTC-verdrag hebben overtreden door samen te werken met de tabaksfabrikanten JTI en British American Tobacco (BAT). Recent gingen de gemeenten Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Breda in de fout. TabakNee verwacht dat zij het voorbeeld van Katwijk zullen volgen en hun samenwerking zullen stopzetten, en zal deze zaak nauwlettend blijven volgen.

Lees hier het hele artikel in het Leidsch Dagblad. En hier het korte bericht op de site van RTV Katwijk.

tags:  WHO | Van Rijn | tabaksindustrie