line
orange-car-1

Ook Nederland moet roken in auto met kinderen verbieden

maandag 30 maart 2015

OPINIE

Het is de hoogste tijd dat Nederland het voorbeeld van Ierland, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk volgt en ook een rookverbod in auto's waarin kinderen worden vervoerd instelt.

Door Wanda de Kanter

"Na een lange autorit was ik altijd misselijk en had ik hoofdpijn. Mijn ouders noemden het wagenziekte. Zij rookten non-stop in die kleine afgesloten ruimte, ik werd er letterlijk ziek van. Wat zag ik op tegen de tocht naar onze vakantiebestemming."

Hoe vaak we dit verhaal niet horen op de rookstop-polikliniek waar mensen komen om te stoppen met roken. Nog steeds worden honderdduizenden kinderen dagelijks in de rook gezet en letterlijk vergiftigd. In de wintermaanden met de autoramen gesloten is het nog een graadje erger.

Geen wonder dat steeds meer landen er toe overgaan roken te verbieden in auto's waarin kinderen meerijden. In Ierland is binnenkort een wet van kracht die roken verbiedt in auto's waarin ook kinderen onder de 18 jaar worden vervoerd. Groot-Brittannië voert dezelfde maatregel per 1 oktober 2015 in en Schotland zal naar alle waarschijnlijkheid dit voorbeeld volgen. Italië en Frankrijk hebben vergelijkbare wetgeving in voorbereiding.

44% niet-rokers krijgt rook binnen

Uit vorig jaar gepubliceerd Amerikaans onderzoek naar blootstelling aan tweedehands sigarettenrook van niet-rokende adolescenten in 168 landen, blijkt dat 44% buitenshuis aan rook van anderen wordt blootgesteld. De onderzoekers concludeerden dat de gevonden resultaten de invoering van uitgebreide rookverboden noodzakelijk maken.

Het is de hoogste tijd dat, naast een betere handhaving van bestaande rookverboden, ook Nederland een rookverbod in auto's waarin kinderen zitten invoert. De overheid heeft terecht besloten dat kinderen tot hun 18de niet mogen roken. Dan heeft de overheid ook de plicht om kinderen zoveel als mogelijk te beschermen tegen tweedehands rook.

Verbod is een no-brainer

Er zijn genoeg medische redenen te noemen die zo'n verbod een no-brainer maken. Wanneer kinderen dagelijks in de rook zitten van anderen is de kans op long- en hartproblemen groter. Zij hebben vaker chronische middenoor- en bijholteontstekingen, bronchitis en een grotere kans op nicotineverslaving.

Dat nicotine kinderen direct ziek kan maken, weten we ook van kinderen die in de landen waar tabak wordt verbouwd op tabaksplantages – helaas – aan het werk worden gezet. Bij regen komt nicotine uit de bladeren via de huid het lichaam binnen, waardoor de kinderen dezelfde verschijnselen vertonen als kinderen die worden blootgesteld aan tweedehands rook. Zij worden duizelig en misselijk en krijgen hoofdpijn, in deze gevallen ook wel aangeduid als green leaf sickness.

Peuters die per abuis een nicotine ampulletje van de elektronische sigaret tot zich nemen, kunnen er zelfs aan overlijden.

Eenvoudige maatregel

Nicotine, dat ook in uitgeblazen rook zit, is gif. Hoelang blijven we nog accepteren dat onze kinderen daaraan worden blootgesteld? Laat Nederland het voorbeeld van Ierland, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk volgen en tenminste een verbod invoeren op het roken in de auto als daar ook kinderen in worden vervoerd. Dat is een maatregel die relatief eenvoudig is in te voeren, die op weinig politieke weerstand zal stuiten en groot effect heeft voor de bescherming van kinderen in Nederland. De bal ligt voor een open doel, staatssecretaris Van Rijn hoeft hem alleen nog binnen te schoppen.

Wanda de Kanter is longarts en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd

tags:  rookvrije generatie | jeugd | rookverbod | buitenland