line

Frankrijk kiest voor standaardverpakkingen tabak

donderdag 25 september 2014

Frankrijk gaat neutrale verpakkingen (plain packaging) voor sigaretten invoeren, zo maakte de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine vandaag bekend. Verder zal roken op speelplaatsen voor kinderen worden verboden, net als roken in een auto waarin kinderen jonger dan 12 jaar worden vervoerd. Ook de e-sigaret wordt aangepakt.

Touraine presenteerde haar plannen vandaag in het kader van het 'Nationaal programma voor de reductie van het tabaksgebruik' waar president François Hollande eerder om had gevraagd. Frankrijk telt 16 miljoen rokers, van wie er jaarlijks 73.000 voortijdig sterven.

Tegelijk met de plannen lanceerde de minister een indringende mediacampagne bedoeld om het publiek wakker te schudden, met als kernboodschap 'Tabak doodt één op de twee rokers'. In de reclamespots spreken overleden rokers een laatste boodschap aan hun geliefden uit.

"Deze maatregelen zijn gericht op het beperken van de blootstelling van kinderen aan tabaksrook en op het denormaliseren van tabaksgebruik in de ogen van kinderen", zei Touraine. "Ik heb mijn kamp gekozen, dat van de volksgezondheid. Dit is een belangrijk moment in de strijd tegen de tabak."

E-sigaret

In haar plan pakt de minister ook de elektronische sigaret aan. Reclame voor de e-sigaret wordt aan banden gelegd en per 20 mei 2016 helemaal verboden in overeenstemming met de Europese Tabaksproductenrichtlijn. Het gebruik van e-sigaretten wordt verboden in publieke ruimten waar ook kinderen komen, waaronder scholen, in het openbaar vervoer en in gesloten collectieve werkruimten.

Sinds maart is de e-sigaret in Frankrijk al verboden voor minderjarigen. Volgens France Inter had in november 2013 al 18 procent van de Fransen tussen de 15 en 75 jaar wel eens een e-sigaret geprobeerd en is 3 procent dagelijks gebruiker.

Andere maatregelen die Touraine aankondigde zijn:
– een verbod op smaakstoffen in sigaretten,
– verbetering van de controle op de leeftijdsgrens voor verkoop van tabak, onder andere door ook de lokale politie daartoe te machtigen,
– een verhoging van de vergoeding voor hulp bij stoppen met roken van 50 naar 150 euro voor een aantal groepen waaronder 20 tot 30-jarigen en kankerpatiënten,
– de toevoeging van 'reductie van tabaksgebruik' aan de taakstelling van behandelende artsen.

De tabaksindustrie reageerde met de bekende argumenten op de plannen. Plain packaging zou na de invoering ervan in Australië geen effect hebben gehad op het tabaksgebruik en zou alleen maar namaak en smokkel in de hand werken. Ook hier dreigt men met juridische processen die de Franse staat veel geld zullen gaan kosten.

Overigens is recent in Australië aangetoond dat het aantal rokers wel degelijk omlaag is gegaan, zoals eerder op deze site beschreven.