line

‘Rookpreventie zwangeren machteloos tegen rooklobby’

donderdag 18 september 2014

"We kunnen zeker 10 procent van de grotere zwangerschapscomplicaties voorkomen als zwangere vrouwen niet meer roken." Dat zegt prof.dr. Jan Jaap Erwich, hoogleraar preventie perinatale sterfte aan het UMC Groningen. Erwich heeft het over de situatie in Nederland en deed zijn uitspraak in De Telegraaf naar aanleiding van een door hem georganiseerd internationaal congres over babysterfte dat deze week in Amsterdam wordt gehouden.

Erwich, die ook voorzitter is van de International Stillbirth Alliance, vindt dat er veel te weinig gebeurt tegen de gevaren van roken tijdens de zwangerschap. "De beroepsgroep is hiervan doordrongen, maar er gebeurt veel te weinig om hier echt effect mee te sorteren," zegt hij. "Stivoro is gestopt met haar anti-rookprogramma's. Het Trimbos Instituut, dat deze taak over zou nemen, laat het afweten en in de praktijk blijkt de rooklobby een stuk machtiger te zijn dan de anti-rooklobby."

Consultatiebureaus zouden volgens Erwich een actievere rol moeten spelen bij het laten stoppen met roken van jonge moeders voordat ze opnieuw zwanger worden. Erwich: "Daar komen vrouwen met hun kinderen in de eerste levensjaren. Als ze daar nou eens geholpen zouden worden met stoppen met roken voordat ze weer zwanger worden, dan zou dat al heel veel schelen. Dat idee is al vaker geopperd, maar komt maar niet van de grond."

De meest recente cijfers over babysterfte in Nederland stammen uit 2012. Toen stierven 1491 baby's voor of in de eerste vier weken na de geboorte op een totaal van 175.000 geboorten. Het sterftecijfer neemt wel af, maar is nog altijd hoger dan in omringende landen. Volgens Erwich zouden elk jaar minstens 150 sterfgevallen voorkomen kunnen worden als zwangere vrouwen niet zouden roken.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft begin juni de Tweede Kamer een brief gestuurd over de aanpak om de babysterfte in Nederland te verlagen. Roken wordt daarin niet een keer genoemd.

Klik hier om te lezen wat het Trimbos-instituut, via het Nationaal ExpertisecentrumTabaksontmoediging, zoal doet op het terrein van zwangerschap en stoppen met roken.

Foto: Frank de Kleine