line

Miljoenennota 2014: Geen nieuwe initiatieven VWS tegen het roken

dinsdag 16 september 2014

De vandaag gepresenteerde Rijksbegroting bevat geen enkele nieuwe maatregel op het vlak van rookpreventie. De twee passages over roken in de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevatten geen enkel nieuws. De overheid neemt geen nieuwe stappen en legt de verantwoordelijkheid voor rookpreventie vooral bij de ouders.

Door onze webredactie

De VWS-begroting stelt onder het kopje 'Preventie en gezondheidsbescherming':
"Drinken en roken onder jongeren moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Om die reden is in 2014 de minimumleeftijd waarop alcohol en tabak aan jongeren mag worden verkocht, verhoogd naar 18 jaar. Met de meerjarige publiekscampagne NIX18 wil het kabinet de sociale norm verankeren dat jongeren onder de 18 niet roken en drinken. Bovendien willen we meer rookvrije scholen via de Gezonde School Methode. Vanaf 2015 geldt ook voor kleine cafés weer een rookverbod. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de uitvoering van de Europese tabaksproducten richtlijn. Wij vinden het belangrijk om de dalende trend van het aantal rokende jongeren vast te houden. Voor beide wetten is handhaving belangrijk, maar het is net zo cruciaal dat ouders duidelijke normen stellen."

Harde doelstellingen worden niet genoemd en over bijvoorbeeld vermindering van het aantal verkooppunten wordt met geen woord gerept. In een bijlage wordt slechts aangegeven dat de Tweede Kamer in het najaar wordt geïnformeerd over "eventuele maatregelen" naar aanleiding van eerder aande Kamer verstuurde onderzoeken "o.a. naar de effectiviteit van het beperken van de verkooppunten, het uitbannen van het uitstallen van tabaksproducten in de verkooppunten en het verbieden van sigarettenautomaten."

Eigen verantwoordelijkheid

In het hoofdstuk 'Beleidsartikelen' wordt de verantwoordelijkheid voor de gezondheid dan ook grotendeels bij de mensen zelf gelegd, én bij het bedrijfsleven:
"Een belangrijke beleidsopgave van de Minister van VWS is het beschermen en bevorderen van de gezondheid van burgers. Dit laat onverlet dat mensen in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid en zichzelf – indien mogelijk – dienen te beschermen tegen gezondheidsrisico's. De verantwoordelijkheid voor veilig voedsel en veilige producten ligt primair bij het bedrijfsleven."

Met andere woorden: mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen verslaving en we laten het graag aan de tabaksindustrie over om de veiligheid van hun producten te bewaken.

De begroting bevat verder nog een passage over de invoering van de Europese Tabaksproductenrichtlijn waar in 2015 "veel aandacht" voor zal zijn. Dat moet ook wel, want de richtlijn moet in 2016 zijn ingevoerd.

In de begroting van het ministerie van Financiën wordt in slechts een zin gemeld dat de "verhoging van de tabaksaccijns voor beleidsmatig 0,1 miljard euro hogere (kas)ontvangsten bij de accijnzen" zal zorgen. Dit gaat over de in het regeerakkoord opgenomen verhoging met 9 cent per pakje sigaretten, die was voorzien voor 1 januari 2014, maar een jaar werd uitgesteld. Daar is voor de tabaksindustrie niets meer aan te doen, maar voor het overige kan ze tevreden zijn.