line

Dagvaarding van Staat positief ontvangen

dinsdag 09 september 2014

'Moedige en helaas nodige actie Stichting Rookpreventie Jeugd', twitterde Paul Brand en Josette Buding schreef 'Dát zijn (vrouwelijke) artsen met LEF! Ik hou ervan! Top!' Op de sociale media zijn bijna alleen positieve reacties te vinden op het nieuws dat de Stichting Rookpreventie Jeugd de Nederlandse Staat voor de rechter heeft gedaagd om de ongeoorloofde contacten die de overheid onderhoudt met de tabakslobby. Zelfs op FOK.nl zijn de reacties, op een enkele na, redelijk genuanceerd. Een 'lezerspoll' van het AD wijst uit dat 50 procent van de respondenten het nieuws 'hartverwarmend' vond, tegenover 35 procent die het 'ergerlijk' noemde.

In de uitzending van Nieuwsuur over de aanklacht stelde Universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Birgit Toebes dat Rookpreventie Jeugd een sterke zaak heeft: "Ik vind het een heel interessant proces", zei ze. "Ik vind ook dat de zaak hout snijdt, als ik kijk naar de verdragsbepaling en de richtlijnen daarbij, dan denk ik dat dit een hele serieuze zaak is die goed bekeken moet worden."

'Onder de rechter'

De betrokken ministeries wilden tegenover Nieuwsuur niet reageren 'omdat de zaak onder de rechter is'. Pertinent onjuist is de reactie van VNO-NCW in de Nieuwsuur-uitzending dat de contacten met de overheid alleen puur technische zaken betroffen. De dagvaarding en de serie artikelen op deze site laten overduidelijk zien dat er veelvuldig inhoudelijk over beleidszaken is overlegd.

Bescherming van burger

Het opinieblad Elsevier vroeg zich op zijn website naar aanleiding van de dagvaarding af of de prijs van sigaretten nog verder moet stijgen? "Gaat Nederland mogelijk de kant op van Ierland, waar gemiddeld 9,60 euro neergelegd wordt voor een pakje sigaretten (20 stuks)?", vraagt het weekblad. Het antwoord van Rookpreventie Jeugd is bekend: dat zou inderdaad de prijs moeten zijn die helpt om sigaretten buiten bereik van kinderen te houden.

Elsevier stelt nog een fundamenteler punt aan de orde, namelijk "in hoeverre heeft de Nederlandse staat eigenlijk iets te zeggen over het al dan niet roken van burgers? Met andere woorden: wat maakt dat de staat zich mag bemoeien met het ontmoedigen van het rookgedrag van zijn inwoners?" Het is de mening die vaak geventileerd wordt door de VVD, waar ze maar niet willen begrijpen hoe machteloos mensen staan tegen over nicotine verslaving.

Ook daarover is Rookpreventie Jeugd al vaak genoeg heel helder geweest. In Nederland heeft niemand moeite met verplichte veiligheidsgordels in de auto en helmen voor brommer- en motorrijders. Dat asbest door de overheid is verboden zit ook niemand dwars en als de autoriteiten niet zouden ingrijpen wanneer er vergiftigde voedingswaren in de supermarkten liggen, zou het land te klein zijn. Het is kortom in de visie van Rookpreventie Jeugd volstrekt acceptabel dat de overheid maatregelen neemt om zijn burgers te beschermen tegen tabak. En op zijn minst moet de overheid de burgers uitgebreid en zeer helder informeren over de gevaren van tabaksgebruik.

Peiling

De Telegraaf peilt vandaag overigens de mening van zijn lezers hierover in de rubriek De Stelling van de Dag. Die luidt 'Overheid moet meer doen tegen roken'. De vragen die daarin worden gesteld zijn echter niet geheel waardevrij. Zo wordt gevraagd of men het eens is met de bewering: 'Burgers moeten zelf weten of ze roken of niet, de overheid moet zich daar niet mee bemoeien.' Die vraag is lastig te beantwoorden, want volwassen burgers moeten zeker hun eigen afweging maken, maar de overheid moet met maatregelen en voorlichting zijn burgers beschermen tegen gevaar. De krant publiceert morgen de uitkomsten.