line

Supermarkten weren snoep. Nu tabak nog

vrijdag 29 augustus 2014

Supermarkt Lidl vervangt in België vanaf maandag suikergoed bij de kassa's voor gezonde snacks. Ook in Nederland wil de supermarkt dit gaan doen. Lidl reageert daarmee op eigen onderzoek waaruit blijkt dat tweederde van de klanten voorkeur geeft aan een gezonder aanbod bij de kassa. Onze suggestie aan de supermarkten: vraag de klanten ook of ze tabak uit de supermarkt willen weren.

OPINIE Door Bas van Lier

Het AD meldt vandaag dat drie grote supermarktketens van plan zijn snoepgoed bij de kassa's weg te halen. Lidl gaat er dit najaar mee experimenteren door het snoep bij de eerste kassa, die altijd open is, te vervangen voor snackgroenten, nootjes en rijstwafels. Jumbo en Plus zouden vergelijkbare maatregelen overwegen. Marktleider Albert Heijn vooralsnog niet.

Het bericht lijkt ingegeven door nieuws uit België. Daar bracht De Morgen gisteren het nieuws dat Lidl per 1 september fruit en groenten, noten, rijstwafels en gezonde koekjes en drankjes bij de kassa's gaat leggen.

Volgens de krant stelde Lidl in een internationaal onderzoek vast dat ruim twee op drie klanten een gezonder aanbod bij de kassa's willen. De belangrijkste reden daarvoor lijkt de hinder te zijn die ouders ondervinden van het gejengel om snoep van hun kinderen. Van de ondervraagde klanten zei 68 procent daar hinder van te ondervinden.

In mei nam Tesco in Engeland eenzelfde beslissing die ook op eigen onderzoek was gebaseerd. Dit onderzoek wees uit dat 65 procent van de klanten het snoepgoed bij de kassa's weg wilde hebben om zo gezondere keuzes te maken tijdens het winkelen. En 67 procent zei dat het hen zou helpen om gezondere keuzes te maken voor hun kinderen, aldus The Guardian.

Aldi in Engeland volgt in januari het voorbeeld van Tesco na een test in de eerste helft van dit jaar.

Tabak

Wij doen hier de supermarktbranche graag de suggestie aan de hand om de klanten ook eens te vragen naar hun mening over het aanbod van tabak in de winkels. De kans is groot dat dan ook zo'n 70 tot 75 procent zal aangeven dat tabak wel de supermarkt uit mag. Immers, 23 procent van de Nederlanders rookt. De rest niet. Waarschijnlijk zal een nog groter percentage aangeven tabak uit de supermarkt te willen hebben, zodat hun kinderen niet op het idee worden gebracht op te gaan roken of in de verleiding komen om sigaretten te kopen.

Waarschijnlijk zouden de supermarkten er ook gehoor aan geven als ze niet zo verknoopt zouden zijn met de tabaksindustrie, zoals we eerder aantoonden in de serie Het tabakssyndicaat en de kleine winkelier. Met andere woorden: de supermarkten moeten op dit punt een handje geholpen worden door de overheid die kan besluiten tabaksverkoop voor te behouden aan gespecialiseerde tabakswinkels.