line

Diederik Samsom: Doel accijns is ook tabaksontmoediging

zondag 16 maart 2014

Voor de PvdA is een belangrijk principieel punt dat accijnzen worden gebruikt voor tabaksontmoediging, aldus Diederik Samsom bij WNL.

Van de webredactie

PvdA-partijleider Diederik Samsom ziet niets in het terugdraaien van de laatste verhoging van de accijns op tabak. Als ondernemers in de grensstreek daardoor teruglopende omzetten hebben, moet er gezocht worden naar alternatieven. Maar het is voor de PvdA een belangrijk principieel punt dat accijnzen worden ingezet als instrument voor tabaksontmoediging, in het bijzonder als het gaat om jongeren.

Die uitspraak deed Samsom zondag 16 maart bij WNL in een gesprek naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. In de studio waren verder de burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma en Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland.

Op zeker moment kwam het gesprek op de grenseffecten van de hogere accijns in Nederland. MKB-voorzitter Van Straalen, kwam met zijn vaste riedel dat de accijnsverhogingen de staatskas meer kosten dan ze opbrengen en dat ze tot fikse werkloosheid leiden. Terugdraaien die handel, vond hij. Accijnsverhoging om tabaksgebruik te ontmoedigen haalt niets uit, aldus de voorzitter van het MKB.

Samsom was van mening dat accijnzen wel degelijk gebruikt kunnen worden om tabaksgebruik terug te dringen. Om hem zo unverfroren dit partijstandpunt te horen uitspreken, was positief. Helaas werd hem niet gevraagd hoe het PvdA-standpunt zich verhoudt tot de kabinetsbeslissing om een nieuwe accijnsverhoging voor tabak van slechts 9 eurocent, die was afgesproken voor 1 maart 2014, uit te stellen tot 1 januari 2015. De PvdA heeft daar niet tegen geprotesteerd.