line

Omzet Primera (BAT) stijgt dankzij e-sigaret

maandag 20 januari 2014

Primera, de keten van 440 tabaks- en gemakswinkels, rapporteert over 2013 een stijging van de omzet met 5 procent en van de brutowinst met 1 procent. Met name de groeiende verkoop van e-sigaretten droeg bij aan de omzetstijging, blijkt uit een persbericht. Dat is goed nieuws voor British American Tobacco, dat mede-eigenaar is van de keten.

De omzet van tabak steeg bij Primera met 2 procent, wat voornamelijk het gevolg is van de accijnsverhoging. Het volume van tabak daalde, geheel in pas met de landelijke ontwikkeling. Toch maakt tabak nog altijd 40 procent uit van de omzet van de winkels. De categorie tabaksbenodigdheden steeg sterk met 135 procent dankzij de groeiende verkoop van e-sigaretten.

Primera is in 1991 opgericht door tabaksfabrikanten Rothmans, Niemeyer, beide later overgenomen door British American Tobacco (BAT) en sigarenproducent Agio. De keten heeft de vorm van een coöperatie, waarin de winkeliers voor 60 procent deelnemen en de tabaksproducenten voor 40 procent. Via de keten profiteert BAT dus mee van de groeinde vraag naar e-sigaretten.  

Door de samenwerking haalt BAT in de winkels van Primera een hoger omzetaandeel met zijn merken dan bij andere verkooppunten. Dat heeft grotendeels te maken met de schappresentaties die de sigarettenfabrikant voor zijn partner-detaillisten ontwikkelt. Sinds een reorganisatie in 2010 heeft BAT daar meer geld voor beschikbaar.

Naast het belang in Primera, zijn BAT en Agio ook de oprichters van de Stichting Tabaktief, een samenwerkingsverband van 100 tabaks- en gemakszaken. De doelstelling van de stichting is volgens de eigen site ‘de behartiging van de commerciële belangen van de deelnemende ondernemers’. Dat gebeurt onder meer door ‘advies op het gebied van winkelinrichting, vestigingsplaatsonderzoek, centrale toonbankactiviteiten, inkoop- en verkoopondersteuning met als doel maximaal rendement voor de aangesloten leden te realiseren.’