line
ophef in frankrijk over energieboost die je snuift als cocaine-1

Ophef in Frankrijk over energieboost die je snuift als cocaïne

maandag 17 juni 2024

Een poeder dat je via een bijgeleverd rietje opsnuift als alternatief voor energiedrankjes, zorgt in Frankrijk voor ophef. Sniffy kan gemakkelijk een opstap vormen naar cocaïnegebruik. De aanbieder handelt ook in vapes en CBD-producten. De Franse regering is bezig het spul te verbieden.

Door de webredactie 

In Frankrijk is veel ophef ontstaan rond Sniffy, een wit poeder dat je moet opsnuiven en dat je een energieboost geeft die 20 tot 30 minuten aanhoudt. De ophef ontstond na een uitzending van de tv-zender M6. Doordat je het goedje opsnuift werkt het veel sneller dan energiedrankjes. Daarom is het volgens de producent Power Factory zeer geschikt om je onmiddellijk extra energie te geven wanneer je dat nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het sporten, studeren of partyen. Power Factory claimt ook dat Sniffy volstrekt onschuldig is, omdat het voor 90 procent uit natuurlijke ingrediënten bestaat, waaronder cafeïne, créatine, l-arginine en maltodextrine.

Opstap naar serieus drugsgebruik

Maar die ophef is er natuurlijk niet voor niets. Dit lijkt verdacht veel op ‘the real thing’, en kan volgens verslavingsexperts dan ook een gemakkelijke opstap vormen naar serieus drugsgebruik, bijvoorbeeld cocaïne. Ook kan er bij langdurig gebruik neusschade ontstaan, zoals bloedingen, abcessen en infecties. Zelfs kan het neusschot worden aangetast, wat ook bij cocaïnegebruikers vaak voorkomt.

De vergelijking met vapes ligt ook voor de hand: net als bij vapes moeten allerlei zoete smaakjes een jonge doelgroep verleiden. Sniffy is er in de smaken aardbei, munt, limoen en passievrucht, en is in Frankrijk gewoon verkrijgbaar bij de tabakswinkel en – uiteraard – op internet. Het verbaast dan ook niet dat de eigenaar van Power Factory, Mathieu Norton uit Marseille, via zijn bedrijf Highbuy ook handelt in vapes, CBD en andere cannabinoïden.

Minister komt in actie

De Franse minister van Volksgezondheid Frédéric Valletoux reageerde eind mei volgens Libération woedend. “Het maakt razend om te zien dat zo’n soort product aan de jeugd wordt aangeboden”, zei hij volgens de krant tegen Franceinfo. Hij voegde eraan toe dat hij per direct ging kijken hoe dit product verboden kan worden. Inmiddels heeft Valletoux volgens Capital bij de Europese Commissie een aanvraag gedaan om het poeder te verbieden.

Om zijn handel veilig te stellen heeft Norton daarom snel “een belangrijk bericht” op de Sniffy-website geplaatst. Daarin zegt het bedrijf met onmiddellijke ingang te stoppen met het aanbieden van Sniffy als product om te snuiven. In plaats daarvan wordt aangeraden om het poeder op te lossen in water of om het te laten smelten op de tong. De verslavingsindustrie is, zoals bekend, niet voor één gat te vangen.

Uit de Alpen, dus natuurlijk?

In Oostenrijk is er overigens een soortgelijk product op de markt en daar maken ze het qua marketing nog wat bonter. Het recept van Wildkraut is volgens de producenten regelrecht afkomstig uit een eeuwenoud boek over geneeskrachtige kruiden uit de Alpen, ze hebben het alleen wat aangepast en verfijnd. Bij Wildkraut geen zoete smaakjes, maar wel een hele lijst met ingrediënten, vooral afkomstig uit de Alpen, de een nog natuurlijker dan de andere. Zelfs de vergelijking met moedermelk wordt niet geschuwd. In allebei zit taurine, aldus de website, en dan moet het dus wel goed zijn. Opvallend: Wildkraut wordt in dezelfde soort flesjes verkocht als Sniffy. Via Amazon wordt nog een derde energiepoedertje aangeboden, van het Duitse merk Power Sniff, ook in kleine glazen potjes.

Schaamteloze jongerenmarketing

Net als de producenten van vapes zetten Sniffy en Wildkraut schaamteloos in op een jonge doelgroep die zo veel mogelijk van het leven wil genieten en er alles uit wil halen. Rebels, wild en rockend, dat is hoe beide zich presenteren en waar vooral jonge mensen zich graag in zullen herkennen. “Ben je al aan het snuiven of drink je nog steeds”, zo provoceert Wildkraut op de eigen website. Over de gezondheidsrisico’s geen woord. Dat zou maar schadelijk zijn voor het imago. En erger nog: de omzet drukken.

tags:  verkoopverbod | Europese Commissie | drugsgebruik | smaakstoffen | e-sigaret | Sniffy