line

App voor rookverslaafden waarschijnlijk door sigarettenindustrie gefinancierd

woensdag 11 december 2013

De woordvoerder van de makers van de app Cigarette laat doorschemeren dat de tabaksindustrie hun opdrachtgever is.

Door Broer Scholtens

De sigarettenindustrie slaat moderne wegen in om zijn spullen aan de man te brengen en heeft een app laten maken waarmee te achterhalen is waar je, ook na sluitingstijd, in de buurt sigaretten kunt kopen. De app Cigarette, voor rookverslaafden met een iPhone of iPad of met een androïd-apparaat, weet overal het dichtstbijzijnde geopende verkooppunt te vinden, zo prijst de maker van de gratis app aan, het Groningse bedrijf Appademic. In het databestand dat de app gebruikt, staan inmiddels 3500 verkooppunten.

De app is in opdracht gemaakt. Appademic vermoedt dat de sigarettenindustrie de opdrachtgever is. En dit is meer dan een vermoeden, zegt een van de oprichters van het bedrijf die erop wijst dat het maken van apps een kostbare aangelegenheid is. De naam van de opdrachtgever wil de woordvoerder van Appademic niet zeggen. Maar wel dat het om een opdracht van enkele tienduizenden euro's gaat. "Het is onze grootste opdracht tot nu toe", meldt de woordvoerder.

De app is sinds begin december te downloaden. Op iTunes staat dat je daarvoor minstens 17 jaar oud moet zijn, wat overigens niet wordt gecontroleerd. Intussen hebben enkele duizenden mensen dat gedaan. "Nog veel te weinig", vindt de woordvoerder van Appademic.

In strijd met reclameverbod?

Op verzoek van TabakNee buigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich nu over de vraag of deze app in strijd is met het reclameverbod voor tabakswaren. Zodra het antwoord bekend is, zal TabakNee dit publiceren.

Er is overigens een veel zinvollere app via iTunes te downloaden, My Last Cigarette. Die helpt een handje bij het stoppen met roken. De app brengt de gezondheidsschade van (door)roken in beeld.