line
trimbos stophulp jongvolwassenen-1

Trimbos ondersteunt zorgverleners met stophulp voor jongvolwassenen

dinsdag 15 augustus 2023

Met een speciale notitie geeft het Trimbos-instituut zorgverleners handreikingen om jongvolwassenen beter te ondersteunen bij het stoppen met roken. Juist in deze groep is veel onwetendheid over rookstophulp.

Door de webredactie 

Veel rokende jongvolwassenen zijn wel geïnteresseerd in stoppen met roken, maar weten niet welke ondersteuning ze daarbij kunnen krijgen. Het Trimbos-instituut laat in een notitie zien waarom het belangrijk is dat zorgverleners juist jongvolwassenen (18-25 jaar) proberen te bereiken met rookstophulp.

Volgens de Gezondheidsenquête uit 2022 roken jongvolwassenen in Nederland vaker dan andere leeftijdsgroepen. Het percentage dagelijkse rokers (12,7 procent) is ongeveer gelijk aan het aandeel dagelijkse rokers onder de totale volwassen bevolking. Kijk je naar de mensen die ‘wel eens’ roken dan ligt het percentage rokers onder jongvolwassen een stuk hoger dan onder de totale volwassen bevolking: 26,2 procent tegenover 18,9 procent. Naast tabak worden ook steeds meer elektronische sigaretten (vapes) gebruikt. In 2022 gebruikte 7,3 procent van de jongvolwassenen regelmatig een e-sigaret.

Verschillende redenen om te willen stoppen

Er valt dus grote winst te behalen door jongvolwassenen van hun nicotineverslaving af te helpen, voordat ze er hun hele leven aan vastzitten. De notitie beschrijft verschillende manieren om dat te doen, bijvoorbeeld via massamedia, sociale media, scholen of werkgevers. Jongvolwassenen hebben uiteenlopende redenen om te willen stoppen met roken, daarom zijn er ook verschillende benaderingen nodig. Je kunt ze onder andere aanspreken met boodschappen die benadrukken dat roken veel geld kost, dat je van stoppen een betere conditie krijgt en dat de tabaksindustrie hen misleidt.

Toekomstige gezondheidswinst

In de notitie adviseert het Trimbos-instituut zorgverleners onder meer om de verschillende vormen van rookstophulp met jongvolwassenen te bespreken. Juist deze groep is onvoldoende op de hoogte van stophulp en de vergoeding daarvan via de basisverzekering. Het is daarbij goed om de boodschap breder te trekken dan alleen stoppen met roken, dus in te zetten op het belang van een gezonde leefstijl in het algemeen. Ook bij jongvolwassenen die af en toe roken, kan nog veel toekomstige gezondheidswinst worden behaald.

Rookstopapp Quiddy

Het Trimbos-instituut heeft ook een app ontwikkeld voor jongvolwassenen die willen stoppen met roken: Quiddy. Met de app kunnen zij hulp krijgen van een leeftijdgenoot die eveneens wil stoppen. De buddy’s kunnen elkaar motiveren om niet meer te roken en moeilijke momenten door te komen. Daarnaast biedt de app afleiding als iemand zin krijgt om te roken. De gebruiker kan een spelletje spelen, bellen met de Stoplijn of artikelen lezen. Ook kan iemand in de app een eigen motivatie toevoegen en houdt de app precies bij hoeveel geld iemand heeft bespaard met stoppen.

tags:  jongvolwassenen | rookstophulp | stoppen met roken | Trimbos | gezondheidsschade