line
britse ouders machteloos tegenover e-sig-verslaving kinderen-1

Britse ouders machteloos tegenover vape-verslaving van hun kinderen

dinsdag 04 juli 2023

Britse ouders voelen zich overweldigd door de vape-verslaving van hun kinderen, zo blijkt uit gesprekken met The Guardian. Kinderen kopen e-sigaretten gewoon in de winkel en roken ze soms binnen één dag op, wat te vergelijken is met twee of drie pakjes sigaretten.

Door de webredactie

Josh was pas 14 jaar oud toen hij voor het eerst betrapt werd op vapen op school. Zijn moeder, Hanna, denkt dat hij ermee begon omdat een goede vriend dat ook deed, zo vertelt ze aan The Guardian. Bijna driekwart (73%) van de Britse scholieren die met e-sigaretten experimenteert, krijgt zijn eerste e-sigaret van iemand anders, meestal een vriend, blijkt uit onderzoek van Action on Smoking and Health (ASH). Hanna heeft geprobeerd Josh van het vapen af te helpen, maar ze gaf het op nadat ze voor de zesde keer te horen kreeg dat haar zoon betrapt was op roken in de schooltoiletten. Josh is nu 16 jaar. Zijn ouders worden soms om 2 uur ’s nachts wakker omdat hij naar buiten gaat om te roken.

Sommige kinderen hebben zoveel nicotine in hun systeem dat ze zich niet meer kunnen concentreren op school. Dat stelde de Commissaris voor kinderen van Engeland recentelijk in een oproep aan de overheid om een verbod op wegwerp-vapes. De explosieve groei van tieners die e-sigaretten roken is volgens ASH grotendeels te wijten aan de toenemende populariteit van goedkope, gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke wegwerp-vapes. Dit is met 69 procent veruit de meest gerookte e-sigaretsoort onder Britse jongeren.

De gesprekken die The Gaurdian voerde met ouders over hun vapende kinderen schetsen een verontrustend beeld van de verslavingsproblemen onder jongeren en de machteloosheid die ouders daardoor voelen. Volgens ASH vapet 7,6 procent van de scholieren, maar de ouders vinden de cijfers veel te laag. “Op basis van wat mijn dochter zegt, denk ik dat 90 procent van haar klasgenoten vapet”, zegt Mark.

Wegwerp-vape gelijk aan tientallen sigaretten

Scholieren zijn net klaar met hun examens. De stress die daarbij komt kijken treft jongeren die verslaafd zijn aan nicotine extra hard. Door de examenstress maakte Josh dan ook snel zijn e-vloeistof op. “Omdat hij zijn examens had en het erg moeilijk had, zei ik tegen hem: ‘Ik koop een nieuwe wegwerp-vape voor je. Dit is eenmalig.’ Ik voelde me er niet goed bij, maar ik dacht dat het hem zou helpen. Binnen een halve dag had hij het opgerookt. Ik heb opgezocht hoelang zo’n wegwerp-e-sigaret normaalgesproken meegaat: tot wel vijf dagen”, vertelt Hanna.

Josh is ernstig verslaafd aan nicotine en is zich daar volgens Hanna zelf ook van bewust. “Een paar weken geleden gingen we een dagje weg. Hij schaamde zich enorm, maar zei toen: ‘Mam, ik kan niet meer, ik moet echt even vapen.’ Hij probeert te stoppen, maar dat gaat met vallen en opstaan.”

Volgens e-sigaretwinkels zou Josh 600 tot 800 trekjes moeten nemen om de wegwerp-e-sigaret in één dag op te roken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt dat 500 trekjes gelijkstaan aan 2 pakjes traditionele sigaretten, dat e-sigaretten tussen de 6 en 36 mg nicotine bevatten en dat acute inname van 10 mg nicotine al dodelijk kan zijn voor kinderen. Illegale e-sigaretten kunnen nog langer meegaan en meer nicotine bevatten. Zo’n e-sigaret kan duizenden trekjes bieden, wat gelijkstaat aan honderden sigaretten. 

Kinderen kopen e-sigaretten gewoon in de winkel

Een illegale e-sigaret is geen verborgen product op de zwarte markt, maar kan gewoon in de winkel worden gekocht, zelfs door minderjarigen. Verschillende Engelse kranten hebben hier eerder dit jaar al over bericht.

Julia, de moeder van de 14-jarige Phoebe, zegt dat “misschien wel 70 procent van de vrienden van mijn dochter vapen. Het is een enorm probleem.” Ze ziet ook dat scholieren steeds jonger beginnen. Haar zoon, bijna 18 jaar oud, begon toen hij 15 was. “Hij zegt dat de generatie van zijn zus al veel eerder begon met vapen: toen ze net naar de middelbare school gingen. Volgens mijn dochter kopen 11- en 12-jarige meisjes hun e-sigaretten gewoon in de winkel, zelfs in schooluniform.” Bijna driekwart (72%) van de kinderen die vapen, zegt dat ze hun e-sigaretten meestal in een winkel kopen, aldus ASH.

Engeland heeft inmiddels een aparte toezichthouder ingezet met een budget van 3 miljoen pond om e-sigaretwinkels strenger te controleren. Volgens Julia lijkt dit echter nog beperkt effect te hebben. “Volgens mijn dochter is het nu wel moeilijker om een e-sigaret te kopen. Daarom vraagt ze gewoon aan iemand op straat om er een voor haar te halen.”

Gezondheidsschade voor de nieuwe generatie

Mark zegt dat zijn 15-jarige dochter, die al ongeveer een jaar aan het vapen is, last heeft van een rokershoest: “Dat baart me zorgen, want het is toch damp en geen rook?” Dat onderscheid is echter niets meer dan een marketingtruc van de nicotine-industrie. We weten dat nicotine zeer schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. We weten ook dat e-sigaretten het risico op kanker verhogen. Daarnaast kan de e-vloeistof vol zitten met onbekende chemicaliën omdat de markt zo slecht gereguleerd is.

We zijn benieuwd naar wat Nederlandse gezinnen meemaken als het gaat om vape-verslaving onder jongeren. Dus ben je ouder en vapet je kind? Mail naar redactie@tabaknee.nl als je je verhaal daarover met ons wilt delen.

 

tags:  wegwerp-vapes | kinderen | vape-hype | nicotineverslaving | verkoopverbod | scholen | gezondheidsschade | RIVM | e-sigaret