line
quit do not switch-1

American Lung Association: ‘Stop met roken, switch niet naar alternatieven’

dinsdag 03 januari 2023

De American Lung Association voert campagne om mensen te bewegen met roken te stoppen. Stap daarbij niet over op alternatieven of de e-sigaret, stelt het gezondheidsfonds, maar maak een eind aan je nicotineverslaving. Dat is goed voor je gezondheid en je portemonnee.

Door de webredactie

De eerste dag van het nieuwe jaar is een klassiek moment om te stoppen met roken. Maar als dat er nog niet van is gekomen, dan mag het natuurlijk ook vandaag of morgen of elke andere dag nog. De American Lung Association roept rokers daarbij op om in één keer met alle rookwaren te stoppen. “Als je goede voornemen voor dit jaar stoppen met roken is, zorg er dan eerst en vooral voor dat je met alle tabaksproducten stopt”, zegt Jennifer Folkenroth, nationaal directeur tabaksprogramma’s van de Lung Association. Vertrouw niet op e-sigaretten of andere alternatieven om van het roken af te komen, zei ze tegen WTOP news. Daarbij wijst ze erop dat geen enkele e-sigaret door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) is goedgekeurd als rookstophulpmiddel. E-sigaretten kunnen rokers bovendien blootstellen aan enkele van dezelfde giftige stoffen als in tabakssigaretten gevonden worden, stelt de FDA op de eigen site.

“Switch niet, stop”, verwoordt Folkenroth kernachtig de boodschap van de Lung Association. “Stoppen betekent voorgoed een eind maken aan je verslaving aan nicotine en dat kan je succesvol doen met een tabaksbehandelplan dat bestaat uit begeleiding plus goedgekeurde stophulpmiddelen.”

‘Stoppen is moeilijk, maar mogelijk’

De oproep van Folkenroth is onderdeel van de campagne Tobacco-Free ’23 van de American Lung Association. “Hoewel stoppen met roken buitengewoon moeilijk is, is het mogelijk. In feite heeft een persoon gemiddeld 8 tot 10 pogingen nodig om voorgoed te stoppen met roken, en daarom noemen we het een reis”, zegt Albert Rizzo, chief medical officer van de Lung Association. “Het is belangrijk om tijdens dit proces steun te hebben, van familie, vrienden en je zorgverlener, om je op het juiste pad te houden.”

Stoppen met roken is de belangrijkste actie die een roker kan ondernemen om zijn gezondheid te verbeteren, maar het scheelt hem daarbovenop ook nog eens een hoop geld. Stoppen met roken kan een Amerikaan naar schatting van Tobacco-Free Kids 2.230 tot 4.360 dollar per jaar aan uitgaven schelen. In Nederland zal een roker die een pakje per dag koopt door te stoppen zo’n 3.000 euro uitsparen, oplopend naar 3.650 euro vanaf 2024 als na twee opeenvolgende accijnsverhogingen de prijs van een pakje sigaretten de 10 euro heeft bereikt. Dat geld kan de ex-roker anders besteden, wat dan ook nog eens de lokale economie ten goede komt, zo bleek onlangs uit Australisch onderzoek.

Zorgverzekering vergoedt rookstophulp

In Nederland kunnen rokers op veel plaatsen terecht voor begeleiding bij het stoppen met roken. De website ikstopnu.nl van het Trimbos-instituut biedt daarover alle beschikbare informatie. Stophulp via een erkende coach wordt vergoed door de zorgverzekeraar zonder eigen risico in rekening te brengen.

Ook het Trimbos-instituut noemt de e-sigaret ‘niet de eerste keus’ als hulpmiddel om te stoppen. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de elektronische sigaret als stophulpmiddel, terwijl er wel bewijs is dat de e-sigaret schadelijker is dan aanvankelijk gedacht werd en dan de nicotine-industrie ons wil doen geloven. Bovendien blijven met de e-sigaret behalve de nicotineverslaving ook de gewoontes in stand die gepaard gingen met het roken, zoals roken bij de koffie of na het eten.

De stop-website wijst je de weg naar verschillende vormen van hulp, van de gratis Stoplijn (0800-1995) en stop-apps tot erkende coaches in de buurt. Je kunt ook bij je huisarts terecht voor hulp en advies over stoppen met roken.

tags:  nicotineverslaving | rookstophulp | rookstopcoaches | stoppen met roken | accijnsverhoging | e-sigaret