line
smoke vape or chew-1

Tabaksindustrie nog steeds grote sponsor in de muziekbranche

donderdag 18 augustus 2022

Of het nu gaat om dancefestivals, concertzalen of online afspeellijsten, Big Tobacco is in de muziekbranche nog volop aanwezig als sponsor, zo inventariseerde Expose Tobacco. De motieven van de tabaksindustrie blijken allesbehalve kunstminnend of filantropisch.

Door de webredactie

Expose Tobacco, de website van antirookorganisatie STOP, heeft op een rijtje gezet hoe groot de aanwezigheid van tabaksbedrijven in de muziekindustrie nog altijd is. Zo blijkt Japan Tobacco International (JTI) volop actief in de klassieke muziek, als sponsor van het London Philharmonic Orchestra en het Kuala Lumpur Performing Arts Centre, en British American Tobacco (BAT) is zakelijk beschermheer van het Britse Royal Opera House én donor van het London Symphony Orchestra.

Tomorrowland

BAT heeft daarnaast flink geïnvesteerd in de promotie van zijn e-sigaret Vuse en nicotinezakje Velo. Op festival Tomorrowland, afgelopen winter in de Franse Alpen, was er een podium van het merk Vuse, evenals een ‘Vuse Boutique’ en ‘Vuse Flavour Galaxy Boutique’. Voor de Belgische editie van Tomorrowland vorig jaar, kondigde BAT aan geen sigaretten meer te zullen verkopen op het festival, alleen nog alternatieve tabaksproducten. Maar hoe was het überhaupt mogelijk dat een tabaksfabrikant sponsort terwijl er ook in België een reclameverbod geldt, vroeg onder andere de Vlaamse Stichting tegen Kanker zich af.

Op de website van het festival worden BAT, Vuse of Velo nu nergens meer als sponsor vermeld, maar op Velo’s Instagram-account @velo.global (‘Fan of music’) wordt Tomorrowland volop gepromoot.

Philip Morris

’s Werelds grootste tabaksbedrijf Philip Morris International (PMI) is ook betrokken bij muzieksponsoring. Sampoerna, het Indonesische filiaal van PMI, is de titelsponsor van ‘SoundrenAline’. Dit is een groot muziekfestival dat zowel wordt geïnitieerd als gesponsord door de tabaksindustrie. Sampoerna bezit zelfs het geregistreerde handelsmerk voor SoundrenAline. Limited edition A Mild-sigaretten en andere A-merksigaretten werden op het festival verkocht en naar verluidt geleverd met een aansteker van het merk SoundrenAline. Waarnemers merkten op dat bij de ingangscontrole sigaretten werden geconfisceerd die geen Sampoerna-merk waren.

Zeven muziekfestivals

Muziekfans worden regelmatig blootgesteld aan Nordic Spirit, JTI’s verslavende nicotinezakjes. Het merk is deze zomer officieel sponsor van minstens zeven muziekfestivals in het Verenigd Koninkrijk.

Ook kleinere tabaksfabrikanten laten zich niet onbetuigd in de muziekwereld. In mei kondigde Pacific Cigarette Company aan dat het programma’s zou uitvoeren in tien provincies in Zimbabwe om ‘talent in de muziekindustrie te ontdekken’ en opkomende muzikale artiesten te ondersteunen.

Blootstelling van jongeren

Waarom kiezen tabaksfabrikanten voor deze vormen van sponsoring? Een eerste reden zou kunnen zijn het beïnvloeden van de publieke opinie. Bedrijfssponsoring en donaties aan kunst- en muziekinstellingen zijn een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Op deze manier leiden tabaksbedrijven de aandacht af van de schade en de dood die hun producten veroorzaken. Zo sponsorde JTI ook jarenlang het Rijksmuseum. Met de sponsoring van muziekfestivals en online muziekevenementen, video’s en afspeellijsten lijkt de industrie een ander doel te hebben: jongeren in aanraking brengen met haar producten. Het gaat niet om filantropie of het creëren van goodwill, het gaat om het verslaafd maken van een nieuwe generatie aan tabak en nicotine om toekomstige winsten te beschermen.

tags:  Expose Tobacco | STOP | social media | sponsoren | PMI | JTI | BAT | e-sigaret | tabaksindustrie