line

Ierland tabaksvrij in 2025

maandag 04 november 2013

De Ierse regering heeft vorige maand een samenhangend tabakontmoedigingsbeleid gepresenteerd waarmee Ierland in 2025 tabaksvrij moet zijn. Dat wil zeggen dat het aantal rokers tot onder de 5 procent zal zijn gedaald, tegen 22 procent nu. Ierland voert daarmee het meest ambitieuze antirookbeleid binnen de Europese Unie.

Door de webredactie

Eerder lanceerde Noorwegen, geen EU-lid, een vergelijkbaar aanvalsplan. Wereldwijd zijn er meer landen die een steeds stringenter tabaksbeleid voeren.

In het voorwoord bij zijn beleidsplan stelt de Ierse minister voor Gezondheid James Reilly dat roken, met 5.200 tabaksgerelateerde doden per jaar in Ierland de belangrijkste te voorkomen doodsoorzaak is. Om het klantenbestand van de tabaksindustrie op peil te houden, moeten elke dag 50 kinderen in Ierland beginnen met roken.

"Dit is een strijd die gewonnen moet worden", schrijft de minister. "Niemand, roker of niet-roker, wil dat zijn kinderen roken."

Meerzijdige benadering

Het nieuwe beleid stoelt op een samenhangend programma van maatregelen, omdat volgens Reilly internationaal duidelijk is aangetoond dat een meerzijdige benadering de meest effectieve strategie voor tabaksontmoediging is.

Voorop in het beleid staan de bescherming van kinderen tegen de schade door tabakgebruik en de denormalisering van roken. Roken op schoolpleinen wordt verboden, tabaksverkoop komt onder een vergunning en wordt aan banden gelegd, burgers worden beter voorgelicht over de gevaren van roken en rokers die willen stoppen krijgen daar hulp bij.

In het beleidsdocument wordt apart aandacht besteed aan Artikel 5.3 uit de Framework Convention on Tobacco Control van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat landen die dit verdrag ondertekenden voorschrijft hun tabakontmoedigingsbeleid te beschermen tegen invloed van de tabaksindustrie. Onderdeel van het nieuwe beleid is dat de Ierse overheid al zijn ambtenaren moet doordringen van het bestaan van dit artikel.

De tabakslobby reageerde via een woordvoerder van de rokersvereniging Forest √Čireann met voorspelbare argumenten. Het nieuwe beleid zou consumenten stigmatiseren die een legaal product gebruiken en via accijns aanzienlijk bijdragen aan de overheidsinkomsten. Het denormaliseren van tabak zou mensen bovendien naar de zwarte markt en de illegaliteit drijven.

Ook buiten de EU wordt aan tabaksontmoediging gewerkt. Onlangs besliste de meerderheid van de gemeenteraad in New York dat je 21 jaar moet zijn om sigaretten te mogen kopen, zie dit bericht.