line
fda medewerkster loopt over naar pmi-1

Voormalig FDA-medewerkster loopt over naar Philip Morris

woensdag 11 mei 2022

Keagan Lenihan, voormalig medewerkster van de Amerikaanse Food and Drug Administration die tabaksgebruik moet beteugelen, is aangesteld als Vice President of Government Affairs and Public Policy van Philip Morris International. Ze gaat PMI helpen een rookvrije toekomst te bewerkstelligen, maar de volksgezondheid zal er niet mee geholpen zijn.

Door de webredactie

Philip Morris International (PMI) heeft een nieuwe Vice President of Government Affairs and Public Policy aangesteld, zo maakte de tabaksmultinational bekend. Haar naam is Keagan Lenihan en ze wordt ook hoofd van het PMI-kantoor in Washington D.C.

De benoeming is opmerkelijk omdat Lenihan een verleden heeft bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), een overheidsorgaan dat de tabaksindustrie moet controleren en tabaksgebruik tegengaat. Lenihan was daar Chief of Staff. Ook werkte ze bij de Amerikaanse overheid als Associate Commissioner for External Affairs and Strategic Initiatives en adviseerde ze de minister van Volksgezondheid. Haar laatste baan was bij Altoida Inc., een bedrijf dat medische apparatuur ontwikkelt, onder meer om neurologische ziekten mee te kunnen voorspellen.

Keagan komt daarmee uit een wereld die erop gericht is de volksgezondheid te bevorderen. Bij de FDA was ze, volgens een persbericht van Philip Morris zelfs adviseur bij het voorkomen van tabaksgebruik onder jongeren.

Philip Morris is in zijn nopjes

Philip Morris is volgens het persbericht dat het rondstuurde in zijn nopjes. “We zijn heel blij dat Keagan ons komt versterken om PMI’s weg naar een rookvrije toekomst te versnellen”, zegt Deepak Mishra, president van PMI Americas. “Haar passie voor en expertise in de gezondheidszorg, levenswetenschap en beleidszaken en haar toewijding om ons bedrijf een nieuwe fase van een ambitieuze transformatie te laten bereiken, weg van sigaretten, maken haar een ideale toevoeging aan ons wereldwijde leidinggevende team.”

Lenihan zelf zegt over haar benoeming: “Na me twee decennia te hebben toegelegd op het verbeteren van de volksgezondheid, ben ik blij dat ik PMI kan gaan versterken bij hun missie om de sigaret achter zich te laten en huidige rokers die anders niet waren gestopt, te gaan helpen om te stoppen met roken door over te stappen op minder schadelijke alternatieven, terwijl we de jeugd blijven beschermen.” Volgens Lenihan is PMI niet alleen maar bezig met een bedrijfstransitie. “Met zijn inzet om rookvrij te worden, heeft PMI een revolutie ontketend in de industrie en staat een ongeëvenaarde doorbraak voor in de volksgezondheid, waaronder het loslaten van nicotine om de behoeften van patiënten en consumenten tegemoet te komen op het gebied van gezondheid. Ik ben heel blij dat ik ben gevraagd om een rol te spelen om dat nog sneller voor elkaar te krijgen.”

PMI haalt opnieuw iemand binnen uit de antirookwereld

Met het binnenhalen van Lenihan heeft PMI opnieuw iemand uit de antirookwereld verleid haar connecties in te gaan zetten voor de tabaksfabrikant die met de verkoop van zijn producten wereldwijd dood en verderf zaait. Eerder liet voormalig voorman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Derek Yach zich verleiden om leiding te gaan geven aan de Foundation for a Smoke-Free World (FSFW), die volledig door PMI wordt gefinancierd. Hij leende daarmee zijn status aan PMI om het imago van de tabaksgigant te verbeteren. Vorig jaar oktober is Yach overigens weer vertrokken bij het PMI-vehikel, om zich te vestigen als zelfstandig ‘Global health advocate’. Door zijn associatie met PMI zal hij echter in de antirook- en wetenschappelijk wereld nooit meer serieus genomen kunnen worden als voorvechter van de volksgezondheid. Een reden voor zijn vertrek bij FSFW is niet gegeven.

Elco Brinkman

Dichter bij huis was het CDA’er Elco Brinkman, de voormalig minister van Volksgezondheid, die een goedbetaalde functie bij Philip Morris aannam om voor hen te gaan lobbyen. Topambtenaar Jos Draijer van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volgde in 2017 Brinkmans voorbeeld. Voor VWS was hij tussen 2008 en 2012 nota bene betrokken bij het in internationaal verband opstellen van de richtlijnen voor de toepassing van artikel 5.3 van het FCTC-verdrag, dat het tabaksbeleid van landen moet beschermen tegen de lobby van de tabaksindustrie.

‘Rookvrij’ volgens PMI

Officieel zal Lenihan zich toeleggen op het sneller rookvrij maken van PMI, maar daar wordt al bij opgemerkt dat PMI onder ‘rookvrij’ een transitie naar alternatieve tabaksproducten verstaat. Een woordspel, zoals de Australische auteur John Safran ontmaskerde, want de aerosolen die de rookalternatieven volgens PMI uitstoten zijn gewoon een ander woord voor rook. Tabaksproducten zoals de IQOS bevatten ook nog steeds tabak en nicotine. Ze zijn daarmee nog altijd schadelijk voor de gezondheid (zo bleek uit onderzoek van het RIVM).

Ook e-sigaretgebruik is schadelijk voor de gezondheid

Ook e-sigaretten zijn slecht voor de gezondheid. Al sinds de lancering van de e-sigaret wordt erover beweerd dat ze 95 procent minder schadelijk zouden zijn, maar dat bleek een aanname die achterhaald, onjuist en misleidend was. Ook zijn er duizenden onbekende chemicaliën in e-sigaretten aangetroffen waarvan sommige giftig zijn. Verder is overtuigend vastgesteld dat e-sigaretten schadelijk voor de gezondheid zijn. Europese kinderartsen noemen e-sigaretten juist gevaarlijker dan tabak. Bovendien is onduidelijk wat de gevolgen van het gebruik van alternatieve tabaksproducten op de lange termijn zullen zijn.

Het wrange is dat voormalig tabaksbestrijder Lenihan nu haar ingangen bij de overheid en haar expertise bij PMI gaat inzetten om onder het mom van ‘harm reduction’ de nicotineverslaving in de VS in stand te houden. Winst voor PMI, maar de volksgezondheid is er weinig mee geholpen.

tags:  Foundation for a Smoke-Free World | nicotineverslaving | FDA | rookvrij | PMI | e-sigaret | tabakslobby