line
nicotine zouten-1

RIVM: ‘Regels nodig voor nicotinezouten in e-sigaretten’

donderdag 24 maart 2022

Steeds meer e-liquids in Nederland bevatten nicotinezouten. Dergelijke toevoegingen kunnen e-sigaretten verslavender en aantrekkelijker maken, vooral voor jonge en beginnende gebruikers, zo waarschuwt het RIVM. Het instituut pleit voor regulering.

Door de webredactie

Nicotinezouten zijn zouten die aan e-liquids worden toegevoegd om nicotine sneller in het bloed te laten opnemen. Nu blijkt dat een substantieel en toenemend aantal e-vloeistoffen in Nederland deze zouten bevat, waardoor ze verslavender en aantrekkelijker worden, met name voor beginnende gebruikers. Daarvoor waarschuwt het RIVM naar aanleiding van een onderzoek naar die stoffen. Door de nicotinezouten in de e-liquids is de concentratie nicotine in deze vloeistoffen veel hoger.

De nicotinezouten zorgen ook voor een minder scherp gevoel in de keel, waardoor de dampen makkelijker te inhaleren zijn. En juist ingrediënten die inhalatie vergemakkelijken zijn verboden in de Europese Unie. De meeste vloeistoffen die nicotinezouten bevatten zijn ook nog verrijkt met lekkere smaakjes als meloen, sinaasappel, aardbeien, wilde bessen of zelfs marshmallow. Volgens het RIVM geven vooral adolescenten de voorkeur aan zulke zoete smaken, die overigens per 1 juli van dit jaar verboden worden.

Aantrekkelijk design

De afgelopen jaren zijn er nieuwe typen e-sigaretten geïntroduceerd, zoals de Juul. In de VS viel de introductie van Juul samen met een snelle toename van het gebruik van e-sigaretten onder jonge niet-rokers, in zeven jaar tijd van 1,5 naar 20,8 procent. Uit onderzoek bleek bovendien dat honderden vapers getroffen werden door een geheimzinnige longaandoening, waaraan er minstens vijf zijn overleden. Dit soort apparaten hebben vaak een aantrekkelijk design, een hoog nicotinegehalte door toegevoegde nicotinezouten in de vloeistof, en zoete en fruitige smaken.

Het RIVM ging in het onderzoek uit van een recente klinische studie, waarin de reacties op trekjes van e-sigaretten met en zonder nicotinezout werden beoordeeld. De dampen met nicotinezout kregen statistisch significant hogere beoordelingen over aantrekkingskracht, zoetheid en zachtheid, en lagere beoordelingen over bitterheid en scherpte. Deze effecten waren kleiner onder ‘ooit-rokers’ dan onder niet-rokers. Die laatste zijn niet gewend aan het inademen van freebase (gewone) nicotine, die bij inademing zorgt voor scherpte in de keel.

Ook in Nederland verboden

Het RIVM onderzocht 39.030 vloeistoffen die in juni 2020 op de Nederlandse markt te koop waren, maar ook in een deel van de Europese markt. Uit dit onderzoek blijkt dat in 13 procent van de e-liquids nicotinezouten aanwezig zijn. Ze noemen nicotinebenzoaat, ditartraat, lactaat, levulinaat, malaat en salicylaat. Niet alleen Europa, maar ook Nederland is hierover duidelijk: additieven die inhalatie of opname van nicotine bevorderen, zijn verboden.

Wie googelt op ‘nic salts’ en ‘nicotinezouten’ vindt echter tal van websites waar de vloeistoffen met deze toevoeging te krijgen zijn. Blijkbaar zijn de regels niet expliciet genoeg. Het RIVM pleit er dan ook voor de resultaten van zijn onderzoek te gebruiken voor het beoordelen van trends in e-liquids en het ontwikkelen van regulering rondom nicotinezouthoudende e-liquids.

tags:  nicotinezouten | nicotineverslaving | smaakjesverbod | e-liquids | tabaksregelgeving | RIVM | e-sigaret