line
puff-bar in legal loophole-1

Tabaksindustrie omzeilt regelgeving met ‘tabaksvrije nicotine’ in e-sigaretten

dinsdag 09 november 2021

UPDATE 13-11-2021
UPDATE 10-11-2021

Een claim als ‘tabaksvrije nicotine’ werkt aanlokkelijk op jongvolwassenen. Dit blijkt uit een studie van de Rutgers University in New York. Een verontrustende maas in de wet voor tabaksfabrikanten die lokale en federale tabaksontmoedigingsmaatregelen willen omzeilen.

Door de webredactie

Jongvolwassenen die geen tabaksproducten gebruiken, zeggen volgens een onderzoek van de Amerikaanse Rutgers University eerder een e-sigaret te zullen gebruiken die claimt ‘tabaksvrije’ of ‘synthetische nicotine’ te bevatten dan producten die simpelweg vermelden dat er nicotine in zit. Puff Bar is momenteel in de VS een populair merk dat wordt aangeprezen met de claim dat het ‘tabaksvrije nicotine bevat’. Wie de eigenaar is van het bedrijf dat Puff Bar op de markt brengt blijft ondertussen in nevelen gehuld.

Uit de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control, blijkt ook jongeren door deze claim de indruk krijgen dat een product als Puff Bar minder schadelijk zou zijn. E-sigaretten met nicotine verkregen uit tabak vallen in de VS net als alle tabaksproducten onder de regelgeving van de Food and Drug Administration (FDA) en veel lokale tabaksontmoedigingsmaatregelen, maar voor producten gemaakt met synthetische nicotine is er momenteel een lacune in de regelgeving.

Nieuwe manier om regelgeving omzeilen

“Veel e-sigaretmerken worden nu op de markt gebracht met beweringen over ‘tabaksvrije nicotine’ of ‘synthetische nicotine’ om lokale en federale maatregelen ter bestrijding van tabaksgebruik te omzeilen”, vertelt coauteur Julia Chen-Sankey, onderzoeker bij het Center for Tobacco Studies aan de Rutgers University en assistent-professor aan de Rutgers School of Public Health. Daarbij doelt ze op maatregelen als de verkoopbeperkingen voor e-sigaretten met smaakjes en de minimumleeftijd voor het kopen van tabak van 21 jaar.

Dit blijkt inderdaad een nieuwe populaire strategie van de tabaksfabrikanten die e-sigaretten en ‘tabaksvrije snus’ produceren. Vergeleken met sigaretten leveren die tabaksvrije nicotinezakjes minder longschade op, maar de nicotine verhoogt nog steeds de bloeddruk en brengt schade aan de vaatwanden toe. Door de afwezigheid van tabak vallen deze producten, ook in Nederland, nog niet onder de vigerende wet- en regelgeving voor tabak.

Nieuwe maatregelen nodig

In het online onderzoek van de Rutgers University werden 1.822 mensen van 18 tot 29 jaar ondervraagd. Zij hadden ofwel nooit tabak gebruikt of er alleen mee geëxperimenteerd. Zij kregen afbeeldingen te zien van Puff Bar e-sigaretten met de bewering waarmee het product op de markt wordt gebracht, namelijk dat het ‘tabaksvrije nicotine’ bevat, of met de bewering ‘bevat nicotine’. Vervolgens werd hen gevraagd of ze deze producten zouden gebruiken, hoe schadelijk ze denken dat ze zijn voor de gezondheid, of ze zich goed of slecht voelden als ze deze producten zouden gebruiken en of ze meer of minder geneigd zouden zijn om Puff Bar te gebruiken.

In vergelijking met de controlegroep rapporteerde de experimentele groep die de claim ‘tabaksvrije nicotine’ zag, hogere intenties om Puff Bar te gebruiken. De experimentele groep had een kleinere kans om het gebruik van Puff Bar als ‘extreem of zeer schadelijk’ te ervaren en gaf aan dat ze ‘veel meer of meer kans’ hadden om Puff Bar te gebruiken in plaats van andere e-sigaretten.

“De resultaten zijn zorgwekkend, aangezien er weinig bekend is over de gezondheidseffecten van het gebruik van tabaksvrije nicotineproducten en de regelgeving niet meteen duidelijk is”, zegt Chen-Sankey. “Als claims als ‘tabaksvrije nicotine’ de kans op het gebruik van e-sigaretten vergroten onder jongeren die anders misschien geen e-sigaretten zouden gebruiken, moeten onmiddellijk regelgevende maatregelen worden genomen om een ​​toenemend gebruik van e-sigaretten onder jongeren te voorkomen.”

Ook in Nederland verkrijgbaar

Puff Bar wordt inmiddels ook in Nederland aangeboden. Een van de Nederlandse online verkopers schrijft min of meer geruststellend: “… de prijs is een stuk hoger dan de shisha pennen omdat de Puff Bars van hogere kwaliteit zijn en nicotine bevatten. Voor mensen die nog nooit nicotine hebben gebruikt zou dit wel eerst even wennen zijn, er zitten naast nicotine geen schadelijke stoffen in die slecht zouden zijn voor het lichaam.”

Recent is opnieuw aangetoond dat e-sigaretten schadelijker zijn dan door voorstanders wordt beweerd. E-sigaretten en andere producten met ‘tabaksvrije’ of ‘synthetische nicotine’ moeten daarom zo snel mogelijk onder de tabakswet worden gebracht, zodat die niet onder het smaakjesverbod voor e-sigaretten uit kunnen komen dat per 1 juni 2022 in Nederland van kracht wordt. Dit om te voorkomen dat er producten op de markt blijven komen die jongeren in de verleiding kunnen brengen om ermee te experimenteren en ongemerkt verslaafd te raken aan nicotine, in welke vorm dan ook.

UPDATE 10-11-2021

In zijn Kamerbrief tabak en alcohol van 9 november schrijft demissionair staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) dat hij in antwoord op een motie van het Kamerlid Anne Kuik (CDA), over het onderbrengen van nicotinezakjes zonder tabak onder de Tabaks- en rookwarenwet, dat hij in het Kamerdebat van 28 juni al zei “dat ik voornemens ben om nicotineproducten zonder tabak op te nemen in de Tabaks- en rookwarenwet en om nicotinezakjes in het bijzonder te verbieden.” Hij heeft inmiddels vastgesteld dat dit mogelijk is en ook dat tot die tijd nicotinezakjes gereguleerd kunnen worden via de Warenwet, met name door een maximum te stellen aan de hoeveelheid nicotine hierin en “nicotinezakjes met onveilige hoeveelheden nicotine van de markt te weren.”

UPDATE 13-11-2021

De NVWA heeft bekendgemaakt dat nicotinezakjes die 0,035 mg of meer nicotine bevatten per direct niet meer verkocht of verhandeld mogen worden in Nederland. De NVWA heeft vastgesteld dat nicotinezakjes met meer nicotine schadelijke levensmiddelen zijn die onder de Warenwet vallen. De ‘sterkste’ nicotinezakjes bevatten meer dan 11 mg nicotine. De zakjes worden aangeboden in allerlei smaakvarianten met nicotinegehalten die meestal variëren van 4 tot 6 mg. Handelaren en verkopers moeten direct met de verkoop stoppen en met toeleveranciers en afnemers afspreken wat er met de voorraden moet gebeuren.

tags:  smaakjesverbod | nicotine | tabaksvrij | jongeren | e-sigaret | onderzoek