line
smoking kills uk-1

Britse parlementsleden: Zet ‘Roken is dodelijk’ op elke sigaret

donderdag 28 oktober 2021

© afbeelding: Cancer Research UK

Op elke sigaret die in het Verenigd Koninkrijk verkocht wordt, zou ‘Roken is dodelijk’ moeten staan. Dat is een van de voorstellen die Britse parlementsleden per amendement hebben ingediend op de Gezondheids- en zorgwet die door het parlement gaat.

Door de webredactie

Bij de behandeling van een nieuwe Gezondheids- en zorgwet in het Britse parlement hebben enkele Lagerhuisleden een amendement voorgesteld dat de tekst ‘Smoking kills’ op afzonderlijke sigaretten voorschrijft. Als het amendement wordt aangenomen, kan de minister van Volksgezondheid grafische gezondheidswaarschuwingen verplichtstellen. “We weten dat sigaretten kankerstokken zijn en de helft van de mensen die ze gebruiken doden. Dus ik hoop dat gezondheidswaarschuwingen op sigaretten mensen ervan weerhouden om in de verleiding te komen om te roken, vooral jonge mensen”, zei Mary Kelly Foy, het Labour-parlementslid achter dit initiatief tegen The Guardian.

Ook hoopt ze dat het een aantal rokers zal aanmoedigen te stoppen met roken. “Als ze elke keer dat ze een sigaret in hun mond stoppen die boodschap zien, hoop ik dat dat het gewenste effect zal hebben.” Cancer Research UK en het Royal College of Physicians, dat ziekenhuisartsen vertegenwoordigt, steunen het plan. Foy zegt dat alleen “gedurfde actie” de regering zal helpen haar ambitie te verwezenlijken om Engeland tegen 2030 rookvrij te maken – met minder dan 5 procent rokers.

‘Inkt zou giftig zijn’

Waarschuwingen op individuele sigaretten is ook een van de aanbevelingen die de All-Party Parliamentary Group on Smoking and Health (APPG) in hun rapport ‘Delivering a Smokefree 2030’ afgelopen juni deed. De coronapandemie heeft de urgentie hiervoor alleen maar doen toenemen. Rokers hebben tot 80 procent meer kans om met Covid-19 in het ziekenhuis te worden opgenomen, aldus onderzoek van de Universiteit van Oxford.

Volgens Deborah Arnott, chief executive van de ngo Action on Smoking and Health (ASH) die het secretariaat voert van de APPG, stelde toenmalig minister van Volksgezondheid George Young al meer dan veertig jaar geleden voor om waarschuwingen op sigaretten te zetten. “De tabaksfabrikanten protesteerden met adembenemende hypocrisie dat de inkt giftig zou zijn voor rokers. De waarheid is dat waarschuwingen voor sigarettensticks giftig zijn voor de tabaksindustrie, en nu is de tijd rijp voor dit idee.”

Nieuwe heffing op winst

De conservatief George Young, tegenwoordig lid van het Hogerhuis, diende daar nu tegelijkertijd een wetsvoorstel in met dezelfde strekking: teksten als ‘Smoking causes cancer’ op elke afzonderlijke sigaret. Op Britse sigarettenpakjes staan ​​al dergelijke waarschuwingen en afbeeldingen van ernstig zieke patiënten met een aan roken gerelateerde ziekte. Foy wil, net als Young, dat tabaksfabrikanten worden gedwongen om gezondheidsinformatie ín pakjes te stoppen.

Conservatief parlementslid Bob Blackman heeft het amendement van Foy onderschreven, evenals staatssecretaris van Volksgezondheid Jonathan Ashworth en staatssecretaris van Justitie Alex Cunningham. De wijzigingen van Foy zouden de regering ook de bevoegdheid geven om een ​​nieuwe heffing op de winst van tabaksondernemingen op te leggen, waarbij de opbrengst wordt gebruikt om activiteiten ter stimulering van het stoppen met roken te financieren.

Andere voorstellen in het amendement van Foy zijn:

  • • Verhoog de wettelijke leeftijd voor het kopen van sigaretten van 18 naar 21 jaar;
  • • Stop de tactieken van e-sigaretfabrikanten om kinderen te verleiden e-sigaretten uit te proberen, zoals zoete smaakjes en stripfiguren;
  • • Maak het illegaal om e-sigaretten gratis weg te geven als sample, zoals sommige fabrikanten hebben gedaan.

Laag percentage rokers in VK

Simon Clark, de directeur van de pro-rokersgroep Forest, bekritiseerde de door Foy voorgestelde maatregelen. “Iedereen is zich bewust van de gezondheidsrisico’s van roken. Er staan enorme, onmogelijk te missen gezondheidswaarschuwingen op elk pakje sigaretten, inclusief groteske afbeeldingen van aan roken gerelateerde ziekten. Tabak wordt verkocht in gestandaardiseerde verpakkingen en mag niet in winkels worden uitgestald. Genoeg is genoeg. Als volwassenen er toch voor kiezen om te roken, is dat een zaak van hen, niet van de overheid.”

Het aandeel volwassenen in het Verenigd Koninkrijk dat rookt is de afgelopen jaren gedaald tot 14,1 procent – het laagste cijfer ooit gemeten. Dit is het gevolg van aangescherpte beperkingen op sigarettenverkoop en campagnes om het publiek te wijzen op de gevaren van roken.

tags:  gezondheidswaarschuwingen | ASH | APPG | politiek | antirookbeleid | tabaksontmoediging