line
rokers sneller naar ziekenhuis bij covid-1

Rokers lopen 60-80 procent hogere kans op opname na Covid-infectie

dinsdag 05 oktober 2021

Rokers die het coronavirus oplopen en ziek worden van Covid-19 lopen een 60-80 procent grotere kans op opname in een ziekenhuis. Ook is de kans dat ze overlijden groter. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek.

Door de webredactie

Hoewel er in het begin van de coronapandemie nog een bericht de wereld in werd geslingerd dat roken zou beschermen tegen het coronavirus – de uitkomst van een studie waarbij de onderzoekers banden met de tabaksindustrie bleken te hebben – is inmiddels meerdere malen geconstateerd dat de kans groter is dat het tegenovergestelde waar is. Het is zeer waarschijnlijk dat roken de kans op het krijgen van zwaardere symptomen van Covid-19 verhoogt. Uit een nieuw onderzoek van Oxford University, University of Bristol en Nottingham University samen, blijkt zelfs dat de kans op ziekenhuisopname voor rokers met een Covid-19-infectie 60-80 procent groter is. Ook is de kans op overlijden groter.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 421.469 deelnemers aan de UK Biobank study, waarvoor deelnemers genetisch materiaal hebben afgestaan en vragenlijsten hebben ingevuld. Onder hen waren 1.649 geïnfecteerd met het coronavirus, belandden er 968 in het ziekenhuis en overleden er 444. De rokers waren in vergelijking tot niet-rokers veel kansrijker om in die statistieken terecht te komen, zo blijkt uit het onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax.

WHO waarschuwde meteen al voor hoger risico rokers

Al in maart 2020 waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor de grotere risico’s op een corona-infectie voor rokers en waterpijpgebruikers. Huisartsen in New York riepen toen op om tabak uit de schappen te halen zolang de pandemie zou duren, om ervoor te zorgen dat rokers niet massaal op de intensive care zouden belanden. Dat zeiden ze ook omdat roken bijdroeg aan de verspreiding van het virus, omdat rokers diep inhaleren en uitademen.

TabakNee riep OMT op tabak uit de schappen te halen

In januari van dit jaar schreef TabakNee nog dat het OMT duidelijker stelling zou moeten nemen en de overheid moest adviseren om tabak uit de schappen te halen: “Het is jammer dat de overheid de lockdown niet aangegrepen heeft om tabaksgebruik aan te pakken, daar zijn meer dan genoeg argumenten voor. Als er minder gerookt wordt, gaat dit ongetwijfeld schelen in het aantal corona-gerelateerde ziekenhuisopnames.”
Hoewel het door de vaccinatiestrategie van de overheid voor het virus moeilijker is geworden om mensen erg ziek te maken, blijft het virus rondgaan en zullen rokers een verhoogd risico lopen.

Stoppen met roken helpt

Het advies blijft daarom hetzelfde. “Net zoals roken gekoppeld is aan het risico op hart- en vaatziekten, verschillende kankers en andere ziektes, lijkt het erop dat dat ook voor Covid geldt”, zei dr. Ashley Clift, hoofdonderzoeker van de in Thorax gepubliceerde studie, tegen The Guardian. “Daarom is dit een goed moment om te stoppen met sigaretten en te stoppen met roken.”

tags:  coronacrisis | verkoopverbod | #QuitforCovid | Covid-19 | stoppen met roken