line
coronavirus wat moet je doen2-1

OMT moet overheid adviseren tabak uit de schappen te halen

dinsdag 12 januari 2021

UPDATE 07-05-2021
OPINIE
Door de coronapandemie wordt er meer gerookt en bovendien blijkt uit onderzoek dat rokers meer Covid-19-symptomen rapporteren dan niet-rokers. Het wordt hoog tijd dat het OMT ‘stoppen met roken’ in zijn adviezen meeneemt. 

Door de webredactie 

Uit nieuw onderzoek, waarvoor naar gegevens van meer dan 2,4 miljoen mensen is gekeken, blijkt dat roken de kans op symptomen geassocieerd met Covid-19 doet toenemen. Dit was al bekend, maar is in dit grootschalige onderzoek, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift BMJ Thorax, bevestigd.

Risico rokers aanzienlijk hoger

Het is opvallend dat het Outbreak Management Team (OMT) nooit iets over tabaksgebruik gezegd heeft. Dit is om twee redenen opmerkelijk: door de coronapandemie is het tabaksgebruik significant toegenomen en nu blijkt ook onomstotelijk dat het risico op Covid-19-symptomen aanzienlijk verhoogd is bij rokers. Bovendien zijn rokers door de gevolgen van het roken veel vaker kwetsbaar (longkanker, COPD, hart- en hersenfalen).

Minder ziekenhuisopnames

Het is jammer dat de overheid de lockdown niet aangegrepen heeft om tabaksgebruik aan te pakken, daar zijn meer dan genoeg argumenten voor. Als er minder gerookt wordt, gaat dit ongetwijfeld schelen in het aantal corona-gerelateerde ziekenhuisopnames.

UPDATE 07-05-2021

Uit nieuw onderzoek blijkt wederom dat rokers een grotere kans lopen op een zwaarder ziekteverloop van Covid-19. Ook lopen rokers grotere kans om het coronavirus op te lopen, doordat ze vaker hun hand naar hun mond brengen en ook tabaksproducten delen, zoals het samen roken van een waterpijp, waardoor het virus sneller kans heeft om over te springen. Lees meer in Nature.

tags:  OMT | #QuitforCovid | corona | longziekte | stoppen met roken