line
de een zijn dood-1

De een zijn dood is de ander zijn brood: tabaksindustrie floreert tijdens coronapandemie

dinsdag 08 december 2020

De tabaksindustrie spint garen bij de coronapandemie, meldt Het Financieele Dagblad. De crisis heeft tot meer gevoelens van angst en depressie geleid, waardoor rokers soms meer zijn gaan roken. De industrie meldde de afgelopen weken hogere omzetten.

Door de webredactie

De quarantaine om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft onverwachte bijwerkingen, zoals meer gevoelens van onrust, verveling, stress, sociaal isolement. Door een combinatie daarvan én het ontbreken van sociale controle zijn rokers soms meer gaan roken, meldde Het Financieele Dagblad (FD) op 2 december. En het gevolg van meer roken is dat de tabaksindustrie de vlag kan uithangen: “De afgelopen weken meldden tabakbedrijven als Philip Morris International, Japan Tobacco, Imperial Brands en de Altria Group allemaal hogere omzetten of winstdoelstellingen, omdat de tabaksindustrie vooral in de Verenigde Staten en Europa beter heeft gedraaid dan verwacht,” schrijft het FD. “Volgens Imperial komt dit omdat mensen tijdens de pandemie meer thuis zijn, dus meer gelegenheid hebben om te roken en er meer geld aan kunnen uitgeven.”

Goedkope benzine = meer sigaretten

Al jaren is er sprake van een dalende rooktrend in de Verenigde Staten en Europa, maar door corona is die trend nu afgevlakt. Het FD haalt cijfers van onderzoeksbureau Nielsen aan waaruit blijkt dat het omzetvolume aan tabak in de VS in de acht maanden voorafgaand aan 24 oktober met 2 procent daalde; in de twee jaar daarvoor bedroeg de daling iets meer dan 3 procent. In Amerika werden er ook meer sigaretten verkocht doordat de e-sigaret hard in populariteit is gedaald sinds er een verbod op lekkere smaakjes is ingesteld.
Alicia Forry, analist bij de internationale bank Investec, ziet zelfs een reden voor een toename in tabaksverkoop in de goedkopere benzine. “Mensen denken: mijn benzinerekening is nu zo laag, laat ik nog maar drie extra pakjes kopen, die komen altijd wel op,” zegt Forry tegen het FD. Door thuiswerken zijn mensen ook meer gaan hamsteren en grotere hoeveelheden sigaretten in gaan kopen.

Quit for Covid

Dat er meer gerookt wordt is slecht nieuws voor de volksgezondheid. Het is lang en breed bekend dat er een waslijst aan chemicaliën en giftige stoffen in tabaksproducten zit, maar rokers lopen ook een grote kans op een ernstiger ziekteverloop als ze corona krijgen.
In Nederland meldde het Trimbos-instituut eind mei op basis van onderzoek op zo’n duizend mensen dat 19 procent van de rokers meer was gaan roken door stress rond het coronavirus, en 14 procent juist minder was gaan roken. Ook dacht een op de drie rokers na over stoppen met roken. Dat was terug te zien in de Stoptober-maand. Het Trimbos meldde dat 9 procent van alle rokers er dit jaar aan meedeed, waarvan de helft zei dat ze door het coronavirus gemotiveerd waren geraakt te stoppen met hun verslaving.

Wat betreft de stijgende winsten van de tabaksindustrie ten gevolge van de coronacrisis, is er een klein lichtpuntje volgens het FD: “Imperial, dat recent de jaarcijfers bekendmaakte, zei te verwachten dat de daling van het tabaksgebruik volgend jaar goed zal doorzetten.”

tags:  coronacrisis | #QuitforCovid | Stoptober | tabaksverkoop | Trimbos | tabaksindustrie