line
rookvrij den haag-1

VVD gemeente Den Haag geeft goed voorbeeld met antirookbeleid, nu de landelijke VVD nog

dinsdag 01 juni 2021

Om kinderen rookvrij te kunnen laten opgroeien worden Haagse sportverenigingen en sportparken vanaf 1 juli rookvrij. VVD-wethouder Kavita Parbhudayal doet strijdlustige uitspraken over het belang van deze maatregelen. Als ze het landelijke VVD-bestuur mee weet te krijgen, komt de rookvrije generatie snel dichterbij.

Door de webredactie

“De gemeente Den Haag wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken”, zegt de Haagse VVD-wethouder Kavita Parbhudayal (zorg, jeugd) tegen Omroep West. “Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving. Daarom is het ook zo belangrijk dat sportparken nu volledig rookvrij gaan worden.” Parbhudayal wijst er ook op dat roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden is.

Rookvije sportverenigingen

Ze deed deze uitspraken naar aanleiding van de beslissing van haar collega wethouder Bredemeijer (CDA, sport) om sportverenigingen en sportparken vanaf 1 juli rookvrij te maken. Den Haag werkt net als 200 andere gemeenten aan het bewerkstelligen van de Rookvrije Generatie door actief antirookmaatregelen te nemen.

Dat de uitspraken van Parbhudayal opvallen, komt omdat haar partij, de VVD, het sinds jaar en dag voor de tabaksindustrie opneemt als er nieuwe antirookmaatregelen genomen moeten worden. Die zouden dan disproportioneel zijn voor een legale industrie.

Elk jaar sterven er 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, maar de VVD denkt vooral aan wat antirookmaatregelen voor de werkgelegenheid betekenen en voor de keuzevrijheid van de burger. Want hoewel rokers vaak voor hun 18e verslaafd raken en het ontzettend moeilijk vinden om te stoppen omdát ze verslaafd zijn, vindt de VVD desondanks dat dat een vrije keuze is. Als het gaat om de invoering van accijnsverhoging, of het inperken van het aantal verkooppunten, twee maatregelen die tezamen zeer effectief zullen zijn om roken verder te ontmoedigen, is de VVD steevast tegen.

VVD zwakte Preventieakkoord af

Het was daarom niet verrassend dat de VVD, zo bleek uit onderzoek van The Investigative Desk, na een lobby van de industrie drie antirookmaatregelen afzwakte in het Nationaal Preventieakkoord. Terwijl dat akkoord juist moet bewerkstelligen dat er in 2040 een rookvrije generatie ontstaat.

Bij de laatste verkiezingen maakten alle partijen duidelijk dat ze meer op preventie wilden gaan inzetten, behalve de VVD en de PVV. Die twee partijen onthielden zich dan ook van steun voor een motie van de Partij voor de Dieren, die demissionair staatssecretaris Blokhuis opriep om het preventiebeleid te intensiveren.

Achterban VVD wél voor antirookmaatregelen

En dat terwijl uit onderzoek van Maurice de Hond is gebleken dat de VVD-achterban wel voor strengere antirookmaatregelen is om kinderen van het roken van te houden. De Haagse wethouder Parbhudayal lijkt wel naar die achterban te luisteren en zegt in een video van de GGD Haaglanden over de Rookvrije Generatie die de gemeente voor ogen heeft, precies waar het op staat:

“Elke week raken er honderden kinderen verslaafd aan roken en elk jaar sterven er 20.000 mensen door roken en meeroken. En dat moet stoppen.” Ze maakt tal van plaatsen rookvrij, roept ondernemers op om mee te werken en vraagt rokers niet in de buurt van jongeren te roken. “Help ons allemaal om Nederland Rookvrij te maken zodat alle kinderen, alle jongeren, alle mensen, veilig en gezond kunnen opgroeien.”
Als het haar lukt om de Tweede Kamerfractie van de VVD te overtuigen om haar te volgen in de strijd tegen roken, zal dat enorm positieve gevolgen voor de volksgezondheid hebben. Dan neemt de grootste partij van Nederland wél landelijk actie tegen roken en kan een rookvrije generatie realiteit worden.

tags:  sportvelden | rookvrij | rookvrije generatie | politiek | antirookbeleid | VVD