line
meeroken maakt ziek-1

In Europa kost meeroken nog altijd ruim een half miljoen gezonde levensjaren

woensdag 06 januari 2021

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er jaarlijks nog altijd meer dan een half miljoen Europese levensjaren verloren gaan door meeroken. Wel blijkt dat rookverboden hebben bewerkstelligd dat men in de openbare ruimte minder aan de rook van anderen wordt blootgesteld.

Door de webredactie

Uit onderzoek van organisaties in onder meer Spanje, Italië, Groot-Brittannië en België blijkt dat meeroken in Europa nog altijd voor een hoop problemen zorgt. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Preventive Medicine. De onderzoekers hebben data gebruikt uit het jaar 2017 en verschillende meta-analyses naast elkaar gelegd. Uit de resultaten blijkt dat rookverboden in openbare ruimtes ervoor hebben gezorgd dat minder Europeanen hebben blootgestaan aan tabaksrook (meeroken, passief roken of het inhaleren van ‘tweedehandsrook’).

Wel zijn er in 2017 nog altijd 526.000 gezonde levensjaren verloren gegaan aan de gevolgen van meeroken en waren er 24.000 doden aan meeroken toe te schrijven. Ook staat een grote hoeveelheid volwassenen in de thuissituatie bloot aan de rook van een ander.

Niet alleen longkanker

Het Trimbos-instituut meldt dat regelmatig meeroken de kans op longkanker met 20 tot 30 procent vergroot. Ook zorgt meeroken voor een groter risico op andere aan roken gerelateerde ziekten, zoals coronaire hartziekten (25-30 procent meer kans), beroerten (20-30 procent meer kans) en luchtwegproblematiek. “Meeroken veroorzaakt irritatie van de slijmvliezen in de keel en longen,” schrijft het Trimbos. “Mogelijk is meeroken ook gerelateerd aan andere acute en chronische luchtwegklachten en -ziekten en andere vormen van kanker dan longkanker.”

Ook zeer schadelijk voor kinderen

Verder is meeroken ook zeer schadelijk voor kinderen. “Meeroken vergroot bij kinderen waarschijnlijk het risico op ADHD, middenoorontsteking, lage luchtweginfecties, hersenvliesontsteking, ernstige astma en leukemie,” schrijft het Trimbos. “Er zijn aanwijzingen dat vaak meeroken leidt tot een concentratie nicotine in het lichaam. Een klein deel van de frequent meerokende kinderen rapporteert verschijnselen van nicotineverslaving. Roken in de buurt van jonge kinderen leidt naar schatting jaarlijks tot een tiental gevallen van wiegendood.”

De onderzoekers van het Europese rapport roepen daarom op om het bewustzijn over de gevolgen van meeroken te vergroten, zodat de gezondheidsschade ingeperkt zal worden.

tags:  longziekte | Trimbos | meeroken | jeugd | onderzoek | Europa