line
minder verkooppunten-1

Tweederde van de Nederlanders voor vermindering verkooppunten tabak

Dossier: Verkooppunten

donderdag 17 september 2020

Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij blijkt dat 63 procent van de Nederlanders vindt dat er minder tabaksverkooppunten moeten komen om roken écht te ontmoedigen. Meer dan de helft vindt ook dat de overheid hier maatregelen voor moet nemen.

Door de webredactie

Zes op de tien Nederlanders vindt dat het aantal verkooppunten van tabaksproducten teruggedrongen moet worden. 56 procent zegt ook dat de overheid hiervoor maatregelen moet nemen. Het zijn vooral stemmers van de coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en CU), GroenLinks en PvdA die positief zijn over het verminderen van verkooppunten. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.444 Nederlanders (18 jaar en ouder) uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen de Hartstichting, het KWF en het Longfonds.

Honderden kinderen per week

Michael Rutgers, voorzitter van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, is ervan overtuigd dat het terugdringen van het aantal verkooppunten effect zal hebben: ‘De meeste rokers beginnen in hun tienerjaren. Iedere week raken opnieuw honderden kinderen verslaafd. Om dit te voorkomen moeten we er zo snel mogelijk voor zorgen dat ze minder aan deze verleiding worden blootgesteld. Tabaksproducten zijn geen veilige en normale producten. Ze horen simpelweg niet thuis op plekken waar kinderen en jongeren regelmatig komen, zoals supermarkten of winkels die kinderboeken en schoolspullen verkopen.’

Strenge antirookmaatregelen

In 2018 bleek al uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Stichting Rookpreventie Jeugd dat tweederde van de Nederlandse bevolking voor strenge antirookmaatregelen was. Bijna driekwart was toen voor het verplicht verminderen van het nicotinegehalte in tabak en meer dan de helft was voor het verhogen van de accijns zodat een pakje sigaretten meer dan 10 euro zou kosten. Het is opmerkelijk dat in het onderzoek namens de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij niet ook is gevraagd hoe Nederlanders nu tegenover accijnsverhogingen staan.

Eerst evalueren

Uit de begroting van het ministerie van VWS voor 2021 blijkt dat het kabinet doorgaat met de maatregelen die in het Nationaal Preventieakkoord zijn afgesproken. Het wil eerst de effecten van accijnsverhogingen evalueren voordat een pakje sigaretten in 2023 mogelijk 10 euro kan gaan kosten. Ook wil het iets doen met de verkooppunten. Er staat: ‘Ook werken we aan mogelijkheden om het aantal verkooppunten van tabak te verminderen.’ Dat lijkt voort te vloeien uit het ratificeren van het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgestelde internationale Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products, waarin de maatregel is opgenomen dat er een vergunningstelsel voor tabaksverkoop zou moeten komen.

Op welke termijn Nederland het aantal verkooppunten wil terugdringen en of dat middels zo’n vergunningstelsel zal gebeuren, wordt in deze begroting niet vermeld, maar staat wellicht binnenkort op de politieke agenda. De regering hoeft niet te vrezen: het onderzoek van I&O Research laat zien dat haar achterban het er helemaal mee eens is.

tags:  publieke opinie | vergunningstelsel | tabaksverkoop | accijnsverhoging | verkooppunten