line
plain packaging works-1

Neutrale verpakking en accijnsverhoging hebben grote invloed op tabaksgebruik

vrijdag 17 juli 2020

In het Verenigd Koninkrijk is de verkoop van sigaretten maandelijks met 20 miljoen stuks afgenomen na invoering van gestandaardiseerde tabaksverpakkingen en een accijnsverhoging. Bijna een verdubbeling van de afname die al gaande was en een bevestiging dat de antirookmaatregelen werken.

Door de webredactie

In mei 2017 voerde het Verenigd Koninkrijk plain packaging in. Deze antirookmaatregel bestaat uit verplichte gestandaardiseerde verpakkingen zonder merkuitingen. Ook werden er accijnsverhogingen ingevoerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat de meest kosteneffectieve antirookmaatregel. Uit nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door de University of Bath en dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control blijkt nu dat die maatregelen een groot effect op het roken hebben gehad. Voor mei 2017 nam het aantal verkochte sigaretten iedere maand nog met 12 miljoen stuks af. Na de invoering van de maatregelen zakte de verkoop maandelijks met 20 miljoen stuks, bijna een verdubbeling.

Populariteit stopt

Ook concluderen de onderzoekers dat de invoering van deze maatregelen ertoe heeft geleid dat de toename in populariteit van goedkope sigarettenmerken stopte. Deze merken waren vooral aantrekkelijk voor jongeren en rokers die gevoelig zijn voor de prijs van sigaretten.

Het Verenigd Koninkrijk was het derde land dat plain packaging invoerde en het volgde daarmee het voorbeeld van Australië (2012) en Frankrijk (januari 2017). Dit gebeurde onder protest van de tabaksindustrie, die claimde dat plain packaging vooral zou leiden tot een toename van de illegale tabakshandel. De afname in sigarettenverkoop betekende een afname van inkomsten voor de tabaksindustrie met 13 procent, zo blijkt uit dit onderzoek. Vóór de invoering van de maatregelen hadden ze maandelijks een omzet van 231 miljoen pond (omgerekend 257 miljoen euro), erna zakte dat naar 198 miljoen pond (220 miljoen euro).

Maatregel werkt

“Overheden over de hele wereld die overwegen om plain packaging in te voeren, kunnen er zeker van zijn dat deze maatregel werkt,” zegt professor Anna Gilmore, een van de onderzoekers, tegen The Guardian. “De echte reden dat de tabaksindustrie zo vreselijk tegen de maatregel protesteert, is omdat het een bedreiging vormt voor hun winst.”

In Nederland zou plain packaging dit jaar per 1 juli worden ingevoerd, maar via een Europese omweg wist de tabaksindustrie dat uit te stellen. Er moest Europese toestemming voor de invoering komen, die door Tsjechië, Slowakije en Roemenië – landen waar de tabakslobby een flinke vinger in de pap heeft – werd vertraagd.

Onheuse argumenten

TabakNee maakte gebruik van de Europese regels voor openbaarheid van bestuur om de bezwaarschriften van de Slowaakse, Tsjechische en Roemeense overheden in te zien. De argumenten die daarin naar voren worden gebracht zijn woordelijk dezelfde onheuse argumenten die de tabaksindustrie keer op keer verspreidt wanneer het over neutrale verpakkingen gaat.

De woordvoerder van staatssecretaris Blokhuis bevestigde dat de invoering van plain packaging in Nederland met ten minste drie maanden is uitgesteld tot 1 oktober 2020.

tags:  plain packaging | accijnsverhoging | onderzoek | antirookbeleid | tabaksindustrie