line
shareholders bat happy-1

BAT gebruikt coronacrisis om zakken aandeelhouders te spekken

dinsdag 28 april 2020

De Europese Centrale Bank heeft het recht om geld bij te drukken om het bedrijfsleven te helpen in crisistijd. Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat British American Tobacco daar dankbaar gebruik van maakt.

Door de webredactie

“Het is de Europese Centrale Bank (ECB) verboden om de crisismaatregelen van overheden te financieren met het aanzwengelen van de geldpers,” schrijft het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money op zijn website. “Maar geld bijdrukken voor het bedrijfsleven mag wel.” Nu de economie door de coronapandemie wereldwijd onder enorme druk staat is de ECB met dat laatste begonnen. De ECB mag de geldpers gebruiken om bedrijfsobligaties (leningen) op te kopen. Sinds 2016 gebeurt dat via het zogeheten Corporate Sector Purchase Programme (CSPP), waaraan sinds kort ook – speciaal voor de coronacrisis – het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) is toegevoegd.

Follow the Money: “Iedere maand creëert de ECB, letterlijk met een druk op een knop van een toetsenbord, 7 miljard nieuwe euro’s waarvan een vijfde deel direct (en vier vijfde via een tussenpartij) aan bedrijven wordt uitgeleend. De ECB heeft zo al meer dan 206 miljard nieuwe euro’s gecreëerd. Daarvan kwam 37 miljard euro rechtstreeks op de rekening van grote bedrijven terecht; en meer dan 165 miljard via de omweg van een tussenpartij.”

1,4 miljard euro opgehaald

De onderzoekswebsite meldt dat British American Tobacco (BAT) van deze mogelijkheid geprofiteerd heeft. “De eigenaar van merken als Pall Mall en Lucky Strike zette op 7 april, via een Nederlandse financierings-bv, obligaties in de markt ter waarde van 850 miljoen euro, met een looptijd van 8 jaar en tegen een rente van 3,125 procent.” Dat geld zal uiteindelijk naar de aandeelhouders van BAT gaan: “Mede dankzij deze lening kunnen BAT’s aandeelhouders met een gerust hart uitzien naar de aankomende dividenduitkering op 13 mei. Er is voldoende cash opgehaald om dan 1,4 miljard euro uit te betalen aan de eigenaren van het bedrijf.” BAT maakt op deze manier gebruik van de coronacrisis om haar aandeelhouders tevreden te houden en de Europese Centrale Bank blijkt geen ethische afwegingen te maken in wie er gebruik mag maken van de optie om goedkoop geld te lenen.

Tabaksgebruik is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden in de EU. Ieder jaar overlijden er 700.000 Europeanen aan de gevolgen van tabaksgebruik, waarvan 20.000 in Nederland.

tags:  coronacrisis | tabaksaandeel | BAT | onderzoek | tabaksindustrie