line
ah doorkruist rookbeleid-1

Albert Heijn doorkruist Amsterdams antirookbeleid

dinsdag 17 december 2019

Supermarktreus Albert Heijn opent nieuwe vestigingen in Amsterdam en neemt daarbij tabaksvrije supermarkten over. De hoofdstad, die naar een rookvrije generatie streeft, krijgt er dus steeds meer verkooppunten van tabak bij.

Door de webredactie

Op de Overtoom en bij het Rembrandtplein bevonden zich tot voor kort vestigingen van de Marqt, een biologische en duurzame supermarktketen die geen tabakswaren verkoopt. Maar deze winkels waren niet rendabel en zijn gesloten. In hun winkelpanden strijken nu twee Albert Heijns neer en dat is geen toeval: de grootgrutter vindt dat Amsterdam blauw (de huiskleur van AH) moet kleuren, zo blijkt uit een artikel in Het Parool. “Amsterdam heeft blijvend potentieel. Iedereen heeft z’n buurtje en dat creëert veel kansen,” aldus een woordvoerder.

Keuzevrijheid

De teller staat op 98 AH-vestigingen in de hoofdstad en binnenkort zullen het er honderd zijn. In al die filialen wordt tabak verkocht. De supermarkt profileert zich op gezonde producten, biologisch, duurzaam, minder zoet en zout. Maar tabak blijft waar het is: in het schap.
Anders dan concurrent LIDL wil AH niet stoppen met de verkoop. “Albert Heijn hecht aan keuzevrijheid voor zijn klanten en wil producten blijven verkopen waar de consument om vraagt. Voor ongeveer een kwart van de consumenten maakt tabak daar deel van uit,” aldus een delegatie van de grootgrutter die op bezoek was bij het ministerie van Volksgezondheid.

Argusogen

Waar de gemeente een dam opwerpt tegen toeristenwinkels, hotels en winkels waar je kunt eten en drinken, kan Amsterdam nauwelijks optreden tegen de opmars van de supermarkt, aldus Het Parool. “De gemeente kijkt hier met argusogen naar,” zegt economisch geograaf Aart Jan van Duren van Bureau Stedelijke Planning, “maar ze heeft nauwelijks wapens om dit te voorkomen.” De stad heeft immers voorgeschreven dat supermarkten altijd in winkel­gebieden moeten staan. “Vrijwel de hele binnenstad is winkelgebied.”

Rookvrije generatie

Amsterdam streeft naar een rookvrije generatie. Zo wil de stad dat er rondom scholen, sportclubs en ziekenhuizen niet meer gerookt wordt en ook bushaltes moeten rookvrij. Bovendien voegde burgemeester Femke Halsema zich namens de gemeente bij het handhavingsverzoek aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om actie te ondernemen tegen de sjoemelsigaret. Maar zolang Amsterdam toestaat dat er steeds meer verkooppunten van tabak bij komen, schiet het niet op.

Snackbars

TabakNee heeft al eerder gepubliceerd over de explosieve toename van deze verkooppunten in Amsterdam. Sinds het jaar 2000 is het aantal winkels dat tabak verkoopt meer dan verdrievoudigd. Wethouder Simone Kukenheim vertelde dat zij aan het toenemend aantal verkooppunten van tabak niets kan doen. Maar deze zomer liet zij weten via een vergunningstelsel snackbars rondom scholen te willen weren. Volgens Het Parool betekent dat: geen fastfoodverkoop meer bij scholen, zoals ook coffeeshops in de buurt van scholen inmiddels verboden zijn. De vraag rijst hoeveel prioriteit Amsterdam hecht aan inperking van het aantal winkels dat tabak verkoopt. Om te beginnen bij scholen. Dat is nog veel harder nodig.

Jumbo

Vandaag werd bekend dat ook Jumbo wil uitbreiden in de grote steden. Daarom neemt deze supermarktketen zeventien Hema-winkels over. Gevolg: nog meer verkooppunten van tabak erbij. Een vergunningenstelsel voor de verkoop van sigaretten is dan ook dringend nodig.

tags:  vergunningstelsel | tabaksverkoop | supermarkt | antirookbeleid | inperking verkooppunten